Schade dwingt Sébastien Josse (Edmond de Rothschild) om de wedstrijd even opzij te schuiven.

Edmond of RothschildOm 09:30 GMT vanochtend (maandag, 5 december) moest Sébastien Josse (Edmond of Rothschild) contact opnemen met zijn team aan wal omdat hij grote schade aan de bakboord-foil had vastgesteld. Rekening houdend met de weersomstandigheden van de afgelopen 24 uur en de slechte weersverwachtingen voor het gebied waarin hij zich bevindt, heeft de schipper in samenspraak met zijn team beslist om de race tijdens de komende uren even te laten voor wat het is en te kijken naar de best mogelijke opties om de storm te laten passeren.

Schade door hoge golf
Sinds gisteren zeilt Sébastien Josse in zeer zware omstandigheden. Vanmorgen lag het schip over bakboord en moest het golven van 4 m hoog en wind tussen de 30 à 35 knopen trotseren. Op zeker moment werd de 60-voeter, Edmond of Rothschild, meegesleurd door een golf. De boot kwam plotseling tot stilstand en daardoor sloeg de bakboordfoil plots tegen de bovenzijde van de behuizing. Daardoor ontstond schade aan het trimsysteem en aan de behuizing. Op het moment van het incident was Sébastien Josse gelukkig binnen. Hij is niet gewond geraakt.

Traject door lage druk gebied
Omdat de foil uit zijn behuizing dreigde te vallen, wat ernstige gevolgen zou hebben voor de structurele integriteit van de romp, ging Sébastien Josse snel over de andere boeg varen. Zo kon hij ook tijdelijke reparaties uitvoeren. Gitana zat zodoende op een N-NE koers richting Australië. Om veiligheidsredenen kon het schip echter niet lang verder zeilen op deze koers. Dit was namelijk exact het traject midden door het lage druksysteem dat de zeiler eerder probeerde te ontwijken. Volgens de laatste prognoses is het waarschijnlijk dat hij zal worden geconfronteerd met 50 knopen wind en golven van 10 meter hoogte. Sinds 13:00 GMT zet de 60-voeter Edmond of Rothschild terug koers in Zuidoostelijke richting.

Cyril Dardashti, directeur van het Gitana Team, staan voortdurend in contact met Sébastien Josse om zo snel mogelijk de best mogelijke oplossing te vinden.

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: