De arm in Brazilië

armDe ontdekking van een menselijke arm in Olympisch zeilwater, ruim vijf maanden voor het begin van de Zomerspelen van de XXXIe Olympiade, belooft weinig goeds. In deze bewolkte tijden moet je toch wel een wezenloze optimist zijn om te geloven dat alles wel in zijn plooi zal vallen bij de start van de Olympische spelen in augustus.

Als deeltijds misantropen denken wij bij “stukken van mensen” aldoor aan de gevolgen van misdaad, drugs, geld, hebzucht en wat dies meer zij.
En net zoals bij de jaarlijkse formule 1 race en het afgelopen WK voetbal vinden wij dat het toch maar een hypocriete bedoening is daar in Brazilië. Gigantische sportcomplexen in de schaduw van sloppenwijken en daarbovenop nog eens extreme vervuiling, (de keerzijde van de enorme economische groei het laatste decennium). Misdaadorganisaties die welig tieren en corruptie alom. Enfin, Brazilië lijkt ons niet de vakantiebestemming waar wìj vrijwillig geboren hadden willen worden.

Volgens insiders is de baai van Guanabara dè dumpplaats van de misdaadscène van Rio de Janeiro.

Ziehier de omstandigheden waarin onze Evi Van Acker (en ook alle andere atleten) hun ding moeten komen doen.

Hoe is het mogelijk dat het Belgische Olympische Bestuur (en dat van andere landen) er nog maar aan dénkt om te vertrekken? Mogen onze kampioenen zomaar blootgesteld worden aan de risico’s die zulke open riolen met zich meebrengen?
Eind augustus van vorig jaar liep de Duitse zeiler Erik Heil na het Olympic Test Event meerdere zware infecties op over zijn lichaam na contact met het vervuilde water.

Als alléén tot elke prijs winnen telt, zouden wij zeggen: Ga vooràl door want, wat stelt zo’n kans op infectie met de één of andere vleesetende bacterie nou voor in vergelijking met de overwinning? We kunnen het zelfs niet laten om dit een romantisch-heroïsche gedachte te vinden. Wij hòuden immers van drama en we wèten hoe het werkt. Maarrrr…

We vragen ons toch ook af hoe een land als Brazilië zijn eigen bevolking in deze erbarmelijke omstandigheden laat (over) leven. Een echte schande! Ethiek is vér te zoeken. Het toont toch maar weer eens aan dat alles alleen om geld draait.

Bron: http://goo.gl/ZZOqrX

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: