Ontevreden wedtrijdzeilers willen Nationale Zeilbond installeren in Nederland

Zeilbond NederlandEen aantal gepassioneerde zeilers en het Nationaal Platform Jeugdwedstrijdzeilen zijn het initiatief gestart om de belangen van de Nederlandse zeilsport onder te brengen in een onafhankelijke Nationale Zeilbond. Hoofdreden van dit initiatief is dat het Watersportverbond zichzelf diverse activiteiten en kerntaken opgelegd heeft die nauwelijks iets met de zeilwedstrijdsport te maken hebben. Hiertoe is een team samengesteld met als werktitel ‘Werkgroep Zeilbond Nederland’. De initiatiefnemers zijn van mening dat de zeilwedstrijdsport, zowel nationaal als internationaal, door het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond niet goed genoeg vertegenwoordigd wordt. Het is niet de intentie dat de beoogde Zeilbond in de plaats van het Watersportverbond zal komen. De initiatiefnemers willen uitsluitend de ‘zeilwedstrijdsport’ onderbrengen in een aparte Zeilbond.

Geen focus op de zeilsport
Het Watersportverbond heeft zich diverse activiteiten en kerntaken opgelegd die nauwelijks iets met de zeilwedstrijdsport te maken hebben. Nederland kent in nagenoeg alle sporten een eigen sportbond die garant staat voor alles wat er zich binnen die sport afspeelt. De Nederlandse wedstrijdzeilers kunnen echter geen beroep doen op een dergelijke Zeilbond. Zij moeten de aandacht van het Watersportverbond delen met vele andere, voor wedstrijdzeilers niet ter zake doende, disciplines. De financiën en aandacht die het Watersportverbond geeft aan de zeilwedstrijdsport gaat voor het overgrote deel naar de zeer smalle sectie Topzeilen.

Breedtesport
In de breedtesport ziet de werkgroep de vergrijzing toeslaan. De nationale wedstrijdvelden worden alsmaar kleiner, het bezit van een boot is geen regel meer en de watersportverenigingen kunnen niet voldoende faciliteren. Er wordt nauwelijks gewerkt aan jeugdinstroom en breedtesport. De jeugdzeilopleiding is al decennia niet gemoderniseerd en er is geen degelijke en eenduidige visie op structuur, opleiding en logistiek.

Afwijkende structuur baart zorgen
Er is geen ander land waar de zeilsport is ondergebracht in een structuur zoals bij het Watersportverbond. Als gevolg van het gebrek aan breedtesportbeleid is de piramide van de zeilwedstrijdsport bijzonder smal en steil. Er is slechts een hele kleine groep topzeilers die Nederland vertegenwoordigen op de internationale wedstrijdvelden en evenementen. Op de langere termijn heeft dit een negatief effect op talentontwikkeling en opvolging van de huidige zeilwedstrijdtop. Ook het format van de wedstrijden zelf moet aan de ontwikkelingen in de maatschappij worden aangepast. Wedstrijden moeten korter, in hoge frequentie, sneller en toegankelijker voor publiek en media.

Zeiler betaalt, maar heeft geen stem
De zeilers zorgen voor de grootste inkomsten van het Watersportverbond, maar hebben daar geen zeggenschap over, omdat ze geen toegang tot de Algemene Ledenvergadering van het Watersportverbond hebben. In de huidige structuur zijn niet de zeilers lid van het Watersportverbond, maar de aangesloten watersportverenigingen. Gesprekspartner van het Watersportverbond is derhalve niet de zeiler zelf, maar de besturen van de verenigingen. De belangen van een watersportverenigingsbestuur liggen echter niet altijd op één lijn met die van de wedstrijdzeilers.

Doel en focus Zeilbond Nederland
De zeilers zien graag dat het geld dat zij bijdragen, efficiënt en met de zeilsport als enig belang, ook in de zeilsport en talentontwikkeling wordt geïnvesteerd. Dit kan alleen worden bereikt via een autonome Zeilbond met een efficiënte back office en eenduidige focus op de zeilsport. Inhoudelijk zal de generale focus liggen op instroom jeugd, breedtesport en topsport. Er zal een permanente oplossing moeten komen voor telkens terugkerende financiële en logistieke problemen van de topzeilploeg. Daarnaast zijn de speerpunten het moderniseren van opleidingen, format en organisatie van wedstrijden en de toegankelijkheid van de wedstrijdsport voor publiek en media. Dit is wat de werkgroep met het oprichten van de Zeilbond wil bereiken met als motto: ‘Watersport is een mooie recreatieve hobby, maar wedstrijdzeilen is een echte sport’

Werkgroep
In de initiële werkgroep hebben zitting genomen:

 • Jos Schrier (voorzitter)
 • Joost van Raay (bestuurlijke organisatie)
 • Mick de Haas (sportmarketing en funding)
 • Lobke Berkhout (topsportstructuur)
 • Klaas Niewold (jeugdzeilen)
 • Edith Bazuin (jeugdzeilen en verenigingen)
 • Marjolein Epke (zeilopleidingen en communicatie)
 • Eddy Chevalier (jeugdwedstrijdzeilen en kaderopleidingen)

Bestuur Nationaal Platform Jeugdwedstrijdzeilen:

 • Max Blom (voorzitter)
 • Marjolein Epke
 • Carolijn Brouwer
 • Mick van Waateringe
 • Jos Schrier

Auteur:

 • Ice

  Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: