Dutch Quarter Ton Cup 2016 preview

Dutch Quarter Ton CupVanaf het eind van de jaren ’60 functioneert de ¼ ton klasse als een van de meest succesvolle zeilklassen die er wereldwijd is. Bijna alle beroemde ontwerpers van nu zijn ooit gestart met het ontwerpen van ¼ tonners. Vaak werd een prototype door professionele zeilers naar de overwinning gezeild, waarna de productie op gang kwam.

Veel mensen kennen ook wel de Spirit 24 (winnaar Quarter Ton Cup 1967), de Ecume de Mer (1970 en 1972), de Eygthene 24 (1973), de Albin Accent (1974), de Manzanita (1977), de Drifter 25, Westerly GK24, Zeeton 24 en natuurlijk het Waarschip ¼ ton. Stuk voor stuk goed ontworpen en goed zeilende bootjes.

In de jaren ’70 zeilden deze bootjes in Nederland regelmatig wedstrijd. Velden van meer dan 20 bootjes waren geen uitzondering. Een hele tijd hebben maar weinig ¼ tonners wedstrijd gezeild, maar daar kwam in 2013 verandering in toen tijdens de Lenco Regatta de eerste Dutch Quarter Ton Cup (DQTC) werd georganiseerd. Vooraf hadden zich meer dan dertig ¼ tonners ingeschreven. Helaas gooiden de weergoden roet in het eten door de zeilers te trakteren op een hele week windkracht 7. Een aantal ¼ tonners heeft Lelystad helaas niet kunnen halen. Toch was het evenement een groot succes en de organisatoren besloten snel hier mee verder te gaan.

Dit jaar wordt de vierde editie georganiseerd. Het evenement is inmiddels uitgegroeid naar een kleine competitie, speciaal voor de vele jong bejaarde race orgels die in Nederland liggen. Er is gekozen voor een kleine competitie om meer ¼ ton eigenaren de kans te geven aan één of meerdere evenementen mee te doen. De punten van maximaal drie evenementen tellen mee.

Onderstaande evenementen tellen dit jaar mee:

Almere Regatta, 28-29 mei @ Almere/Muiderzand - www.almereregatta.nl
Lenco Regatta (ONK), 11-12 juni @ Lelystad - www.lenco.eu/regatta
Deltaweekend, 1-3 juli @ Zierikzee - www.deltaweekend.nl
Hollandsche Delta ¼ Ton Regatta, 9-10 juli @ Willemstad - www.wvwillemstad.nl
Pampus Regatta, 10-11 september @ Durgerdam - www.pampusregatta.nl

De eerste ¼ tonners zijn eind jaren ’60 ontworpen, en de laatste halverwege de jaren ’90, het is dan ook niet eerlijk om ¼ tonners zonder rating tegen elkaar te laten varen. De DQTC wordt gevaren onder ORC handicap. De Noordzee Club en het Watersportverbond organiseren voor ¼ tonners met een ORC declared meetbrief groepsmetingen op vrijdag 22 april in Stellendam en op vrijdag 6 mei in Durgerdam. Eigenaren kunnen zich nog opgeven via tc@noordzeeclub.nl en meer informatie wordt via www.noordzeeclub.nl gegeven.

We hopen dit jaar weer meer ¼ tonners te mogen begroeten. Er liggen genoeg mooie rappe bootjes voor een prikkie te koop, dat kan wellicht ook een handje helpen.

Na de Pampus Regatta in september weten we wie de opvolger wordt van de Westerly GK24 ‘Racykaltrant’ van Sylvia ter Meulen (winnaar 2013), het Waarschip ¼ ton ‘Spoom’ van Leo Loman (2014) en de Zeeton 24 ‘Larissa’ van Jos Kroon (2015).

Meer informatieve over de DQTC 2016 en de revival van de ¼ tonners is te vinden op www.kwarttonzeilers.nl

Geïnteresseerden kunnen contact met de organisatie opnemen via info@kwarttonzeilers.nl

De Facebookpagina van de Nederlandse ¼ ton vloot www.facebook.com/kwarttonzeilers is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de internationale ¼ ton pagina en een grote verzameling foto’s van ¼ tonners en Quarter Ton Cups.

tekst: Hylke Steensma
foto: Hanneke de Boer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: