Mark Turner wordt de nieuwe Volvo Ocean Race CEO

Mark TurnerMark Turner, één van de meest gerespecteerde personen in de professionele zeilsport, is aangesteld als Volvo Ocean Race CEO.
Hij geeft daarmee na 23 jaar het roer over van het mondiale sportmarketing bureau OC Sport. De Engelsman nam in 1989 deel aan de Whitbread Round-the-World en in de editie van 2014-15 was hij het brein achter het Dongfeng Race Team-project.

Turner zal vanaf 7 juni van dit jaar zijn nieuwe positie innemen, in navolging op Knut Frostad. Turner (48) zegt daarover: “Er is waarschijnlijk geen enkele andere job in het zeilen dat mij op dit moment zou aantrekken na OC Sport in de laatste twee decennia door zoveel verschillende gebieden van de sport te hebben geloodst.”

“Het is voor mij een behoorlijke verantwoordelijkheid om het leiderschap van Knut over te nemen. Hij heeft uitstekend werk geleverd door de race om te vormen tot het grootste en commercieel meest levensvatbare evenement van topniveau in de zeilsport.”

"Als de race met de belangrijkste mondiale voetafdruk qua media en busines-to-business en een fascinerende geschiedenis die teruggaat tot 1973, is de verantwoordelijkheid enorm. Niet alleen richting de talrijke stakeholders, Volvo, en overige team - en evenementpartners, maar ook richting de zeilsport in het algemeen. Het is een platform dat de toekomst van de sport vorm kan geven.”

Dongfeng RacingTeamDong Feng Racing Team

“Ik hoop zeker dat ik waarde en visie kan toevoegen aan het geweldige team dat reeds in Alicante werkzaam is. Dat ik daarmee tevens kan helpen bij het inspireren en betrekken van meer fans, zeilers en sponsors in de toekomst.”

Henry Stenson, bestuursvoorzitter van de Volvo Ocean Race, sprak zich verheugd uit over de aanstelling van Turner: “Het is een lang en diepgaand proces geweest, maar ik weet dat we in Mark de juiste persoon hebben gevonden om deze uitdagende rol op zich te nemen. We hebben een man nodig met expertise, vastberadenheid en visie om het evenement naar een volgend niveau te tillen na al het goede werk van Knut. Mark beschikt ruimschoots over al deze kenmerken. De toekomst onder zijn leiding ziet er enerverend uit.”

Turner nam zelf deel aan diverse toonaangevende zeilevenementen, zoals de Transat Jacques Vabre en de Mini Transat. Hij maakte pas echt naam als brein achter de geslaagde Vendee Globe-campagne van Ellen MacArthur in 2001.

De Engelse solozeilster finishte als tweede. Daarna begeleidde Turner haar bij het breken van het solo rond-de-wereld-record in 2005, waarmee een breder publiek werd getrokken dan ooit. Zowel in hun thuisland Groot-Brittannië als in de rest van de wereld. Vervolgens introduceerde Turner met OC Sport de uiterst succesvolle Extreme Sailing Series en andere befaamde adventure sportevenementen.

Turner: “Mijn persoonlijke hoofdstuk met OC Sport eindigt weliswaar, maar ik weet zeker dat de geest en prestaties zullen voortbestaan met het sterke team dat ik achter me laat. Het is een eer geweest dat ik in de afgelopen jaren met zoveel gemotiveerde en getalenteerde mensen heb mogen werken. En om met de door ons gecreëerde sportplatformen veel personen van allerlei pluimage te hebben kunnen inspireren. OC Sport heeft het mij mogelijk gemaakt om op diverse gebieden de norm te betwisten en te innoveren. Ik ben ervan overtuigd dat dit streven bij het bedrijf zal voortbestaan.”

Turner treedt volledig terug als zowel bestuursdirecteur als aandeelhouder van OC Sport. Turner, die tevens een fervent fietser, zwemmer en skiër is, neemt nu eerst een periode vrijaf alvorens aan zijn nieuwe verantwoordelijkheden met de race te beginnen. De dertiende editie in 2017-18 start in oktober 2017.

Korte biografie
Geboren: Isle of Wight, Engeland in juli 1967
1985-90 – Lieutenant, Seaman Officer, Royal Navy
1989-90 – Deelname aan Whitbread Round the World Race met British Defender 1989-92 – Operations, Sales and Marketing Director, Winning Winches
1992-98 – Marketing Director, Spinlock
1993-2016 – Founder and Executive Chairman OC Sport
juni 2016 – CEO, Volvo Ocean Race

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: