België gastheer van het WK Formule 16 catamaran zeilen

WK Formule 16Van 16 juli t/m 22 juli 2016 zal in het Belgische Knokke-Heist de Formule 16 Worlds worden gehouden. Vanuit alle windstreken zullen de verschillende zeilteams hun razendsnelle catamarans parkeren op het strand van deze pittoreske badplaats. De verwachtingen zijn hooggespannen omdat er ook dit jaar een zeer competitief internationaal deelnemersveld aan de start zal verschijnen.

Dit jaar wordt het Formule 16 wereldkampioenschap door de Royal Belgium Sailing Club (RBSC), opgericht in 1863, georganiseerd. In Knokke-Heist zal het catamarangeweld losbarsten en worden minimaal 50 deelnemende teams verwacht. De RBSC staat bekend om het degelijk organiseren van grote zeilevenementen. Zo organiseerde de RBSC al eerder de Formule 18 Worlds, het EK en WK Dart 18, Orma Grand Prix’s (60 voet trimarans), EK Laser Master en het EK Hobie Cat. Kortom, aan ervaring bij deze Belgische zeilvereniging geen gebrek.

De Formule 16 klasse wordt ook wel gezien als dé jeugdcatamaranklasse binnen het high performance segment, waarna veel jonge zeilers doorgroeien naar nog snellere en grotere catamarans. De klasse is in 2001 opgericht en is zo snel gegroeid dat sinds 2010 er grote internationale evenementen worden gehouden. Om het jaar wordt er een wereldkampioenschap gehouden op een der continenten (Europa, Australië/Nieuw Zeeland of Amerika) en het opvolgende jaar wordt er een EK georganiseerd in Europa en eveneens een nationaal kampioenschap in Australië/Nieuw Zeeland en Amerika.

De Formule 16 catamaran is niet alleen zeer populair on de jeugd, deze zeilklasse richt zich ook op recreatieve mixed teams (vader/zoon, moeder/dochter) maar wordt eveneens door solo zeilers gevaren. Naast het wedstrijdzeilen kent deze klasse ook een aantal belangrijke sociale componenten: kennis wordt breed gedeeld, veelal op het strand onder het genot van een hapje en een drankje waarbij velen dit ook combineren met een strandvakantie.

Het laatste wereldkampioenschap in 2014 (USA) werd gewonnen door de Australiërs Adrian Fawcett en Jesse Dobie. In 2015 wisten de jonge Belgische zeilers Henri Demesmaeker en Alec Bagué het Europees kampioenschap in Italië op hun naam te schrijven. Vele ogen zijn gericht op dit Belgische team, zij varen dit jaar immers een thuiswedstrijd in wateren die zij van jongs af aan hebben kunnen verkennen.

Inschrijvingen geopend
Schrijf je nu in en profiteer van een aantrekkelijke ‘vroegboekkorting’. De Notice of Race staat inmiddels online.

Ook het programma is bekend:
• Op zaterdag 16 en zondag 17 juli is er de mogelijkheid voor registratie, metingen/weging en inspectie van de catamarans
• Op zondag 17 juli zal omstreeks 17:00 de openingsceremonie worden gehouden
• Van maandag 18 t/m donderdag 21 juli zullen de wedstrijden gehouden worden.
• Vrijdag 22 juli is als reserve dag ingepland mochten niet minimaal 12 races gezeild zijn

Uiteraard wordt ook het sociale programma niet vergeten: op dinsdag 19 en donderdag 21 juli zijn er een tweetal ‘sailors diners’ gepland voor de deelnemers.

Op zaterdag 23 juli wordt er optioneel de mogelijkheid geboden om aan de Zwin Race mee te doen. Deze inmiddels traditionele zeilrace gaat in Knokke van start en zeilt men richting Cadzand. Daar wordt kort gestopt voor een lunch waarna de race terug richting Knokke wordt gezeild en tevens zal worden gefinished.

De Formule 16 catamaran is een zeilboot die inmiddels door acht verschillende bouwers wordt geproduceerd. De boot moet voldoen aan een zogenaamde ‘box rule’, daarbinnen is de bouwer vrij om de boot vorm te geven naar eigen inzicht. Deze box rule is geborgd bij de ISAF.

Het Formule 16 wereldkampioenschap is niet mogelijk zonder onze sponsoren. Wij bedanken Knokke-Heist, Land Rover België, DUO, Mc Donalds Belgie, BMC, Delen Private Banking en Flamand & Partners voor hun support.

www.f16worlds2016.com

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: