24 Uurs Zeilrace 2016 krijgt veiligere rakken op het Wad

24 Uurs ZeilraceDe Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace 2016 krijgt veiligere rakken op het Wad. Dat maakte de debuterende voorzitter Klaas Jan Kroon daags voor de start van de inschrijving bekend. Vanaf 1 april 2016 is het weer mogelijk om via de website in te schrijven voor de grootste zeilrace voor zeiljachten in Noord-Europa. Op vrijdagavond 26 augustus klinkt het startschot en een etmaal later zeilen en finishen naar schatting 600 boten voor de kust van Medemblik.

'Ingegeven door de evaluaties brengen we wijzigingen aan in de banen op het Wad", vertelt Klaas Jan Kroon, de nieuwe voorzitter van het 24-Uurs Comité. Hij nam na twaalf jaar het stokje over van Dinand de Ridder. 'Vanwege veiligheidsoverwegingen wordt de wijze van ronden van boeien op het Wad dit jaar aangepast. In het vaarwater blijven de geulen nog steeds leidend, maar de deelnemers moeten nu de kardinale in plaats van laterale boeien (zijdelingse begrenzing van vaarwater) ronden. Een kardinaal geeft aan, aan welke kant je moet passeren. Daardoor wordt voorkomen dat deelnemende jachten buiten de vaargeul in ondiep water langs de betonning varen, zoals in het verleden nog wel eens gebeurde. "

In het najaar van 2015 werd Kroon definitief geïnstalleerd als voorzitter van het 24 Uurs Comité. In 2013 trad hij na 18 jaar af als voorzitter van de Watersportvereniging Volendam. 'Ik heb daarna een jaar niets gedaan, maar wilde wel graag iets in het verlengde van mijn ervaring in Volendam oppakken." Die kans kwam al gauw voorbij toen hij werd benaderd voor de functie van voorzitter van het 24 Uurs Comité.

Over zijn doelstellingen voor de komende jaren zegt Kroon: 'Allereerst wil ik het evenement succesvol houden, dus met behoud van de huidige partners en het aantrekken van eventuele nieuwe sponsoren. Daarnaast gaan we op zoek naar technologische vernieuwingen. We werken met 8 comitéleden en 60 vrijwilligers, die over veel kennis en enthousiasme beschikken. Samen richten we ons op het beter volgbaar maken van de 24 Uurs Zeilrace. Er staan de nodige vernieuwingen aan te komen."
Op vrijdagavond 26 augustus 2016 zullen 600 tot 700 boten vanuit 15 startplaatsen langs het IJsselmeer en Markermeer aan hun eerste rak beginnen. De massale en indrukwekkende finish vindt een etmaal later plaats in Medemblik.

Over Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace
De Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers organiseert voor de 52ste keer de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace. De combinatie van navigatiekunst, zeilen, de gezelligheid en overleven maakt het evenement nog altijd geliefd bij jachtzeilers. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer bevaren, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het eindresultaat.

Deelname aan de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace is mogelijk in de ORC Club, Ronde- en Platbodemjachten, VKSJ aangesloten (klassieke) jachten, PolyClassic aangesloten jachten, zeegaande multihulls alsmede in niet-gemeten kajuitzeiljachten. Het overgrote deel van de vloot doet mee aan de tocht. De rest verdeelt zich over de diverse wedstrijdklassen.

Naast hoofdsponsor Delta Lloyd zijn de volgende bedrijven co-sponsors van de 24 Uurs Zeilrace: Gemeente Medemblik, Stadshavens Medemblik en Stichting Jachthaven Medemblik.

Foto: Laurens Morel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: