Interponton wedstrijden zeilen in Nieuwpoort

Interponton wedstrijden zeilenJaarlijks organiseert VVW Nieuwpoort een drie Interponton zeilwedstrijden. De bedoeling hiervan is hoofdzakelijk om enerzijds zoveel mogelijk boten per ponton te laten deelnemen maar vooral diegenen die nog maar weinig of geen ervaring hebben met het wedstrijdzeilen te motiveren om dit ook eens te proberen.

De eerste Interponton valt samen met de Seahappening van de Vlaamse Vaarschool en hier worden cursisten en booteigenaars met elkaar in contact gebracht. Niet zelden worden er na het zeilen tussen schipper en zijn nieuwe bemanning banden gesmeed voor het leven!

Ondanks de pittige voorspellingen van 6 beaufort waren er 18 boten tussen 25 en 50 voet met in totaal een 70 tal cursisten / bemanning op de briefing. Om de schippers met hun nieuwe bemanning de kans te geven de manoeuvres nog wat te optimaliseren werd de start maar voorzien om 14 uur. De schippers werden gebriefd dat er ook nog een manche aan de gang was van het ONZK met “echte” wedstrijdzeilers en het verzoek om deze zo weinig mogelijk te hinderen. De buitenom regel werd uitgelegd maar nog niet toegepast.

zeilen in Nieuwpoort

Van de golfmeetboei was er een kruisrak naar de Weststroombank met de stroming mee. Hier was het onmiddellijk duidelijk dat de Dragonfly 35 die solo zeilde, met de linehonours zou gaan lopen.
Windglider (First 36.7), Com4ever (Comfortina 35), Tazz (FC 8), Blauwvoet (A31) en Nele (FC7.5) volgden dicht bij elkaar de steeds verder uitlopende Dragonfly.
De rest van de deelnemers volgde dan iets verder en enkel een andere FC 7.5 met 2 gedurfde spi rakken kon de geslagen kloof wat verkleinen.

Een parkoers van 15 zeemijl werd door de snelste boot (Dragonfly) in 1 uu en 45 minuten afgelegd. De traagste boot deed er 2 uur 56 minuten over. Volgens de boten met windmeters aan boord was er bijna continu iets over de 30 knopen wind en een piekje van 40.

Conclusie : een leuke namiddag zwaar weer gewenning gekoppeld aan een wedstrijdje en overgoten met veel zon op een ideaal parkoers. Af en toe ook wel een deftig golfje gezien.

Tekst: Eric Van Audenrode
Meer foto's: https://www.facebook.com/Batur-Nieuwpoort-1498179717123568

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: