De Van Uden Reco zeilen met COINCOIN

Van Uden Reco Stellendam RegattaDe Van Uden Reco Stellendam Regatta is een jaarlijks terugkerend evenement dat gezien wordt als de seizoensopener voor wedstrijdjachten en sportboten. Dit jaar hebben in totaal weer meer 100 schepen aan deze race deelgenomen. Een goede verdeling tussen sterke ORC en IRC vloten en uitdagende eenheidsklassen, waaronder de in Nederland nieuwe J111 klasse met deelnemers. Lees hier het Uit de kuip verslag van ORC/IRC 1 winnaar COINCOIN.

Uitdagend
De omstandigheden waren bijzonder uitdagend tijdens de Van Uden Reco Race 2016. Met windsnelheden tot zo’n 28 knopen was het voor de ruim 700 bemanningsleden niet altijd even gemakkelijk om de boten overeind- en de zeilen heel te houden. Getuige deze prachtige foto’s van Dolores Burkert.

Van Uden Reco RaceFlyer
De Flyer werd als startschip op baan 1 gebruikt. Dit haast legendarische schip, dat in 1977/78 de Whitbread round the World Race won, lag onder deze omstandigheden in volkomen rust voor anker terwijl de wedstrijdjachten uit de klassen IRC/ORC 1 en 2 zich opmaakten voor de start.

Ook voor de wedstrijdleiding was het onder deze omstandigheden moeilijk om de wedstrijdbaan recht in de wind te leggen omdat de ‘aanvliegende’ buien veranderingen in windrichting van zo’n 30 graden veroorzaakten.

Martine Vos, voorzitter van de Holland Regatta Club heeft met haar team van vrijwilligers fantastisch werk geleverd waardoor uiteindelijk 5 van de 6 geplande wedstrijden gezeild konden worden.

FlyerFlyer

De wedstrijden
De wedstrijdbanen lagen zoals altijd op het Noordwestelijk deel van het Haringvliet. Door de noordelijke windrichting is er niet veel ruimte voor de wedstrijdbanen waardoor deze bijzonder kort werden. Dit in combinatie met de harde wind zorgde er voor dat de bemanningen maar weinig tijd hadden om tussen de boeirondingen op adem te komen. Zeker op de voordewindse rakken liepen de snelheden van de boten regelmatig op tot boven de 15 knopen. Met deze snelheden, kan het lijken alsof de kant af en toe wel erg rap dichtbij komt.

Boat handling
Onder deze omstandigheden is een goede boat handling van doorslaggevend belang. Alleen als ieder teamlid exact op het juiste moment met de juiste snelheid zijn of haar taak uitvoert, kan de onderboei goed gerond worden en verlies je geen kostbare seconden. Naarmate het harder waait, de krachten en de snelheden toenemen, is dit een steeds grote uitdaging. Alle teams liepen daarbij zo nu en dan tegen hun grenzen aan.

Boat handlingBoat handling

Natuurlijk was ook nu een goede start en de juiste strategie en tactiek van belang maar met een ‘Chineese gijp’ of een spinnaker die rond het voorstag gewikkeld werd, verloor men meer tijd. Soms is dan behouden varen de beste keuze om als eerste te finishen, net wat eerder de spinnaker droppen of een keertje minder gijpen kan beloond worden.

Winnende teams
Team CoinCoin met schipper Bas de Voogd aan het roer, was duidelijk één van de teams dat de boot ook onder deze omstandigheden snel rond de baan wist te zeilen.

CoinCoinCoinCoin

In IRC / ORC 1 wisten zij met een zeer overtuigende serie (1-1-1-1-(1)) de overall winst te behalen; gevolgd door Team Skarp en de Team Heiner Pups.

High performance
Hoe sterker de competitie hoe mooier de wedstrijden worden. Dat was ook tijdens de Van Uden Reco Stellendam Regatta weer te merken. High performance boten ‘vliegen' onder deze omstandigheden over het water. Een mooi voorbeeld hiervan is de gloednieuwe nieuwe boot Leeloo, die nog niet eerder met +20 knopen wind gevaren had en naar eigen zeggen een nieuwe topsnelheid van 17,5 knopen downwind op hun tellers aantikte. Niet geheel onverwacht liepen zij wat schade op. Volgens hun facebookpagina scheurden ze zowel de A2 als de A4 (aan de toiletpot ;) ) en braken er diverse andere vitale attributen. Bij zo’n extreme boot heb je nu eenmaal wat zeiluren nodig alvorens boot en bemanning goed op elkaar zijn ingespeeld. Zeker een boot om in de gaten te houden!

LEELOO (M.A.T. 1180)LEELOO (M.A.T. 1180)

Top evenement
Kortom voor iedereen was het een heerlijk sportief zeilweekend met de nodige testosteron, hagel en wind. Na een dag hard zeilen is een hapje en een drankje wel verdiend, welke erg goed verzorgd zijn tijdens het evenement. Heerlijke verse vis, een patatje of pizzaatje tijdens het happy hour waren erg welkom bij de vermoeide bemanning van de teams. Zeker met de bekende weersvoorspellingen voor de tweede dag.

Al met al is de Van Uden Reco Stellendam Regatta een geweldige seizoensopener. Zeker onder deze omstandigheden een goede vuurdoop voor het komende seizoen, waaruit af en toe blijkt dat er nog wat spinnenwebben en gekraak over is gebleven van de toch wat rustigere winter. Nu snel de boot naar Scheveningen en volledig klaarmaken voor de Vuurschepenrace en NSR, want deze staat al binnen een kleine anderhalve week in de planning.

Foto's: Laurens Morel en Dolores Burkert
Tekst: Mika

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: