Oostende - Ramsgate en terug in zomerse condities

Oostende - RamsgateJe hebt Kerstmis, je hebt Pasen en je hebt de zeilwedstrijd Oostende - Ramsgate en terug. In tegenstelling tot de twee eerste plechtigheden kan je bij de laatste niet alleen je eigen familie kiezen, je hebt bovendien ook zeggenschap over de spirituele handelingen. Je weet wel, de heilige riten die ons allen verbinden en zingeving bieden aan ons bestaan. Ze omvatten dingen zoals; ontiegelijk vroeg opstaan, bezorgd naar de lucht kijken, je ietwat vochtige zeilkleding aantrekken, de boot optuigen met een slaapkop, snel een tas koffie nuttigen en weer en wind trotseren.

Enfin, god leek wel heel dichtbij afgelopen donderdag toen om 8:55u het eerste startsein gegeven werd onder een blakende hemel en een stralende zon.

Aan de heilige feestdis verschijnen dit jaar, na een uurtje uitstel wegens te weinig water in het Montgommery dok, een 70-tig tal jachten waarvan het overgrote gedeelte in CR. Er zijn 4 startgroepen. CR 3,4,5,6 en double handed starten samen . Zij krijgen samen met IRC 3 een kortere baan. De rest start wat later.

CR zonden

We zien CR1 zeiljachten, die goed gecamoufleerd met Belgische vlag en klassenvlag, starten in de verkeerde groep en aldus 6 minuten illegale winst boeken in de uitslag. We zien een absoluut record aan verschillende voordewindse zeilen per boot in CR. We zien kortom, allerlei zondig gedrag dat na de belijdenis en absolutie der zonden met de nodige gebeden en penitenties eventueel vergeven kan worden. Goed gecamoufleerd

Goed gecamoufleerd

Het weer is prachtig. Tien knopen wind uit het NO, en zon. Een uur of twee na de start neemt de wind af. Diegenen die een noordelijke koers volgen zijn in het voordeel want de wind kikt, nog eens 2 uur later, in het Noorden terug in. Een groot deel van de vloot komt echter in de luwte terecht. Het wordt een lange oversteek. Ragazza blijft zo lang mogelijk onder de kust en kan zo de windstilte vermijden. Het jacht ligt al snel 4 mijl voor op het peloton en rondt als eerste de boei. Ook Red Rooster Too ligt aan de kop van de wedstrijd. Beide jachten blijven dit tot het einde toe volhouden. Ragazza pakt dan ook de line honours gevolgd door de Red Rooster Too. Twee KLYC boten beheersen de wedstrijd en God zag dat het goed was…

Commotie in de Traffic Separation Schemes

De Traffic Separation Scheme of kortweg TSS zorgt, zoals elk jaar, weer voor de nodige commotie. De koplopers van de vloot ontlopen de giganten maar het peloton moet uiteindelijk uitwijken. Zowel aan de Franse als aan de Engelse kust moet het zenuwachtige getoeter van de vrachtschepen te horen zijn geweest. Vijf korte stoten, en nog eens, en nog eens… Too close for comfort. Vervolgens wordt het een kamelen-race richting Ramsgate. Allemaal achter elkaar naar de finish. Er staat veel stroom en het is uitkijken voor ondieptes. De ogen reeds begerig gericht op de Royal Temple (hèt oord des verderfs in Ramsgate) en met liederlijke uitspattingen in gedachte (Gin&Tonic, and karaoke with English whales) raken boten met een grote diepgang op onaangename manier het grind. God straft onmiddellijk.

Double handed klasse zeilt volgens eigen regels

Op de steigers wordt druk nagekaart. Al snel worden verklaringen voor de verschillende voorzeilen gegeven en plots is alles duidelijk. Om meer boten in de double handed klasse te krijgen werd vooraf afgesproken om IRC en CR samen te voegen met behoud van de privileges van IRC (gebruik van verschillende voorzeilen zijn toegestaan). Toch vindt één CR 3 jacht het nodig om hierover hevig te protesteren. Maar liefst 9 protesten worden ingediend ondanks het feit dat betrokkene zelf niet in de DH klasse zeilt. De Judas wordt echter snel en efficiënt door de hogepriester op zijn plaats gezet. Sportiviteit is het heilig vormsel van onze verheven discipline. Het protest werd dus onontvankelijk verklaard en God zag dat het goed was…

Jonge generatie aan boord

Het verheugt ons te zien dat de jongere generatie wordt klaargestoomd om de fakkel over te nemen. Op de Ragazza waren twee bemanningsleden onder de 10 jaar present en ook op de NRJ Ball was de kleinzoon van de partij. NRJ Ball

NRJ Ball Bolderik met averij

Bolderik verliest al zijn olie onderweg en vaart zonder motor tot in de box in Ramsgate. Op de terugweg krijgt hij een sleep van J-Venture tot de wind aantrekt. Naastenliefde alom dus. En alweer zag God dat het goed was…

Veel opgaven wegens windstilte

Zaterdag windstil aan de start. Heel veel jachten geven op wegens het doorzettende tij. Drie jachten, waaronder de Capella van Frans Maas en de J-Venture van Andre de Kegel, lopen vast op de rotsen voor Ramsgate en moeten noodgedwongen hun motor starten en maximaal bijzetten om van de harde ondergrond af te geraken. Geen sinecure want ze worden telkens terug op de bank gespoeld. Een grondige inspectie van de kiel zal noodzakelijk zijn.

De eersten die weg geraken, zeilen ook de wedstrijd uit. Spookschip, Dunkerque-Les dunes de Flandre, Ragazza, Jolo… Veel zon, even later toch nog wind en dus prachtig zeilweer. Maar helaas. Mooie liedjes duren niet lang en voor we het goed en wel beseffen zitten we alweer achter die laptop te mijmeren en af te tellen naar het volgende heilige feest. Zoals een deelnemer het plastisch beschrijft: "Yesterday, all my troubles seemed so far away…"

Het was geweldig, fantastisch en formidabel. Maar nu is het amen en uit.

Oh ja, nog één ding… We vragen ons af op welke website Dirk Sledsens dat weer heeft besteld. De volledige uitslag vind je op: www.rnsyc.be

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: