International Dutch Youth regatta afgesloten met veel wind

International Dutch Youth regattaDe international Dutch Youth regatta is afgesloten met een dag met veel wind. Dit in tegenstelling tot de dagen ervoor die zich kenmerkten door zon en lichte en onstabiele wind. 704 zeilers gingen de strijd aan op het water voor Workum om de titel van Nederlands kampioen de Optimist, Optimist Benjamin, Cadet, Laser 4.7, Laser Radial Youth, 29er en de Splash Blue klasse.

Vier blauwe wimpels naar het buitenland
De internationale zeilers kwamen sterk terug nadat de Nederlanders sterk van start gingen op dag één. Richard Schultheis uit Malta was de held van het event: hij won overtuigend in de Optimist Benjamin klasse, maar ging tevens bijna het hele event aan de leiding in het overall klassement van de optimist. Deze plek verspeelde hij in de laatste race. Zwitser Max Wallenberg heeft de grootste klasse met 401 deelnemers weten te winnen.

In de 29er nemen de Fransen Gwendal Naël & Lilan Mercier op overtuigende wijze de titel mee naar huis, namelijk met 32 punten voorsprong op de nummer twee uit Finland, Alexander Grönblom en Martin Mikkola. In deze drie klassen gaat de gerenommeerde blauwe wimpel dus naar het buitenland.

Drama in Cadet klasse
Het Belgische team van Thibaud Dirix en Ziva Perko kwamen als de nummer één van het water af op zondag, maar moeten ze aantreden in de protestkamer. Een diskwalificatie in race 12 kost hen net te veel punten waardoor de titel naar Victor De Ripainsel & Kobe Stroobandt gaat, ook namens België.

Nederlanders aan de top in de Laser klasse
Emma Savelon (foto boven) zeilde ijzersterk deze week in Workum in de Laser 4.7 klasse. Met maar liefst 27 voorsprong op nummer twee Laila van der Meer. Aloysius Lin zorgt voor nog een stukje internationale representatie vanuit Singapore.

In de Laser Radiaal is het een clean sweep voor Nederland, waar Eric-Jan Westerhof de titel pakt, gevolgd door Titouan Savelon en Olin Houtman
In de Splash Blue neemt Erik Voets de titel mee naar huis, ondanks dat hij het evenement begon met een diskwalificatie in de eerste race. Hij wordt gevolgd door Lucas Peeters en Aaron van Dok.

Robert van Notten Memorial Trophy
Om de passie die Robert van Notten had voor de jeugdzeilsport in Nederland voort te laten leven en om zijn inzet en deze passie altijd te blijven herinneren, wordt deze trofee uitgereikt aan de beste Nederlandse zeiler in de Optimist klasse. Teun in der Maur mocht deze voor het eerst ontvangen uit handen van Gaby van Notten. Robert was een van de oprichters van de Dutch Youth Regatta en was jarenlang de drijvende kracht achter het evenement.

Tekst: Fettje Osinga
Foto: Valentijn van Duijvendijk

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: