WK Optimist zeilen te Vilamoura: dag 1

WK Optimist zeilenZondag 26 juni, dag 1 van het WK optimist zeilen te Vilamoura, Portugal. Vandaag staan er twee manches op het programma. De start is pas om 13:00, een uurtje later dan de dagen erna. Elke kleur wordt apart gelaunched, en de organisatie kijkt er streng op toe dat niemand te vroeg vertrekt.

90 minuten voor de start wordt de gele vlag gehesen, en twee blauwe russen die door de mazen van het net probeerden te glippen, moeten onverbiddelijk terug. Plan is om iedere kleur op 10 minuten te launchen, maar het gaat veel sneller. Vanuit onze ietwat speciale hoek, helemaal op het einde van de kader langs de slipway, kunnen de Belgen zeer snel aansluiten via de binnenbocht.

Manche 1 wordt min of meer op tijd op gang geschoten, en met het tracker programma is de race goed te volgen. Helaas werkt de tracker niet bij iedereen, en dat geeft dan ook een ietwat vertekent beeld. De Belgen komen relatief goed weg, maar het is zeker niet gemakkelijk in dit veld. Uiteindelijk finisht Ingeborg net een plek buiten de top 10 (11) in geel, Ruben op 53, Brecht op 24 in blauw, Kwinten op 31 in rood en Frederique op 30 in groen.

Het comite geeft weinig tijd tussen de manches, dus veel meer dan een banaan en wat koeken kan er niet gegeten worden. De wind is niet overal constant en uit dezelfde richting, dus het is heel goed opletten bij de start om in de juiste shift te zitten en waar druk zit. Niet iedereen slaagt er even goed in. Het overzicht en de concentratie houden blijkt wat moeilijk, en de tweede manche is dan ook iets minder dan de eerste bij de meesten. Ingeborg eindigt 20, Ruben 38, Brecht 37, Kwinten 36 en Frederique 41.

Na dag 1 geeft dat voor de Belgen:
Ingeborg: 57 met 31 punten
Brecht: 107 met 61 punten
Kwinten 128 met 67 punten
Frederique 136 met 71 punten
Ruben: 185 met 91 punten

Morgen is er minder wind voorspeld met meer shiften. Hopen dat het toch zeilbaar wordt...

Tekst: Wouter Borghijs
Foto: Matias Capizzano

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: