34e Schuttevaerrace: een triathlon maar dan net even anders

SchuttevaerraceOp vrijdag 1 juli gaat de 34ste Schuttevaerrace van start. Een bijzondere variant op de triathlon: tijdens dit traditionele sportevenement wordt bijna 48 uur onafgebroken gezeild, gefietst en hardgelopen. In combinatie met onzekere factoren zoals wind, stroom & tij vormt de Schuttevaerrace een ultieme uitdaging voor de sporters!

Team Heiner gaat de uitdaging aan
Eén van de zeilers die deze uitdaging dit jaar voor het eerst aan gaat is Roy Heiner. Wedstrijdzeiler in hart en nieren. Bijzonder is dat er ook twee teams van de Team Heiner Pups mee doen, de jonge talenten die door Roy Heiner worden opgeleid tot zeilers van de toekomst. Maar met alleen goede zeilers aan boord kom je er niet. Aan boord zijn ook een goed getrainde hardloper en wielrenner nodig: naast 110 mijl varen, wordt er 130 kilometer gefietst en 32 kilometer hard gelopen. Er gaan ruim 20 teams de strijd met elkaar aan.

110 mijl varen, 130 kilometer fietsen en 32 kilometer hardlopen
De race start in Stavoren: alle deelnemers rennen dan naar de zeiljachten in de Oude Haven. De teams varen vervolgens over het IJsselmeer zo snel mogelijk naar Kornwerderzand. Na het gezamenlijk schutten in gaan ze de Waddenzee op en wordt koers gezet naar Texel. Daar is het de beurt aan de fietsers, die een tijdrit van 60 kilometer afleggen. Zodra de fietsers terug zijn, gaan de trossen los richting Vlieland. Daar wordt door de lopers een halve marathon gelopen in het donker. Vervolgens wordt er naar Harlingen gezeild, waar voor de fietsers opnieuw een tijdrit op het programma staat, nu van 69 kilometer. Vanuit Harlingen wordt naar Terschelling gezeild, waar de hardloper nog eens 12 kilometer aflegt. Vanaf Terschelling zeilen de teams via Kornwerderzand terug naar de finish in Stavoren. Er is dan zo’n 110 mijl gezeild.

Een prachtig schouwspel
Ook voor toeschouwers is de Schuttevaerrace een prachtige ervaring. Het is een spectaculair gezicht om de teams vrijdag 1 juli om 07.00 uur te zien vertrekken vanuit de Oude Haven in Stavoren. De verwachting is dat het eerste team op zaterdagmiddag 2 juli in Stavoren zal finishen. Daarna blijft het spannend wie de overall winnaar is, omdat een ratingsystem wordt gehanteerd. Op zondag 3 juli worden rond 12.00 uur de prijzen uitgereikt in strandpaviljoen ‘De Potvis’ in Stavoren. Tijdens de race wordt gebruik gemaakt van Track en Trace waardoor de race online live te volgen is: www.schuttevaerrace.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: