WK Optimist zeilen te Vilamoura: dag 3

Optimist zeilenDinsdag 28 juni ging een speciale dag worden. Het weer zou anders zijn dan de voorgaande dagen, en Q4 van de groene groep moest opnieuw gezeild worden wegens protest van enkele deelnemers die niet begrepen waarom rood (start voor hen) was afgeblazen en zij niet. Het weer zag er 's ochtends inderdaad helemaal anders uit. Het regende zelfs even. Daarna trok de hemel echter open, ging de zon hard schijnen, en viel de wind compleet weg...

Het werd dus een dag van beschutting zoeken. Eerst tegen de regen, dan tegen de brandende zon. Her en der werden "zonnetenten" opgetrokken uit optimist onderdelen. Hier bleek ons "speciale hoekje" opnieuw zijn voordelen te hebben . Net na het optrekken van de Belgische tent zat die dan ook direct vol met twee delegaties.

Belgsiche tent huisvest 2 natiesBelgsiche tent huisvest 2 naties

Rond 14:00 werd de slipway toch geopend en mochten de "oude" groenen tezamen met de "nieuwe groenen" naar buiten. De eersten om hun Q4 te gaan varen, en de rest om te wachten op hun Q 5. De parkeerwachter werd nog even heel frustri tijdens de launch van blauw, en begon plots te fotograferen voor overdreven enthousiasme (beginnen wandelen van de parkeerplaats tot de lijn tijdens het hijsen van de blauwe vlag), wat tot voor vandaag nog geen probleem was geweest. Uiteindelijk is er geen staartje gekomen aan de actie, gelukkig maar.

Na de inhaalmanche van groen, kon het werk voor onze Belgische zeilers rond 15:00 beginnen. De wind basculeerde, en het was niet vanzelfsprekend om goed te zeilen. Iedereen had slecht geslapen de voorbije nacht, en het wachten op wind in de broeierige hitte had er ook geen goed aan gedaan. Ingeborg had het er het meeste last van en beleefde een echte baaldag. Ze finishte als 46. Kwinten herpakte zich vandaag zich na zijn teleurstelling van gisteren en voer de hele manche in de top 20 om uiteindelijk 20 te eindigen. In de (nieuwe) groene groep zeilden alle Belgen een plek in de 30: Brecht 31, Frederique 34 en 38 voor Ruben.

Het wedstrijdcomite besliste terecht om een tweede manche te varen, wat wel betekende dat het laat ging worden. Ingeborg was te eager, en kreeg een BFD. Een echte, complete baaldag dus, die haar helaas heel wat plekken kostte in het klassement. Kwinten bleef op dreef en voer mooi mee in de kop om uiteindelijk als 15de te eindigen. Bij groen maakte Brecht een grandioze remonte van de staart naar het midden. Hij was het eerste kruisrak te ver doorgegaan, en lag op een moment rond te 50, om toch nog als 29 te finishen. Frederique had een moeilijk tweede deel van de wedstrijd en eindigde uiteindelijk 43, 7 plaatsen achter Ruben die op 36 door de finish kwam.

Bij terugkomst dient Kwinten protest in tegen GER 1015, met FRA 2633 als getuige. In manche 5 (1 van de dag voor blauw) was GER 1015 te snel opgeloefd en had zo Kwinten, die over BB voer, getikt. De brave jongen gaf voor de jury toe dat hij getikt had, en dat hij niet gerepareerd had. Hierdoor kreeg hij DNE, en viel hij van +/- 60 naar 105....

Voorlopige stand voor de Belgen is op dinsdag avond:
Brecht 108, ex aequo met Ingeborg. Kwinten op 117, Frederique op 165 en Ruben op 211. Morgen is het verdeling in de vloten, en we zouden dus 3 Belgen in zilver hebben, 1 in brons en 1 in emerald.

Morgen meer ...

Tekst en foto onder: Wouter Borghijs
Foto boven: Matias Capizzano

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: