40 mijl van Bru niet de mist in

40 mijl van BruMet maar een paar meter zicht door de dichte mist op zaterdagochtend 28 mei, begint de 40 mijl van Bru met een half uur uitstel en een schamele drie knopen wind. Niet verantwoord en veilig genoeg om te starten volgens de wedstrijdleiding. Maar al snel verschijnt er een zwak zonnetje, trekt de wind wat aan en gaat de ORC 1-2 om 09:05 uur alsnog van start met 6 knopen en een noord tot noordoostenwind.

Met de ORC 3-4 aan de start shift de wind zeker 30 graden naar noordnoordwest en moet de bovenboei er opnieuw in. Gelukkig voor de deelnemers trekt precies op dat moment de mist op en de wind aan. Om precies 10:40 uur zijn alle 171 doublehanded teams op de Grevelingen te vinden in een prachtig kruisrak richting de G-37. Bij de Hompelvoet splitst het veld zich op. De drie snelste klassen belanden in een prachtig reachrak dat eindigt voor Port Zélande. En ook in de BRU-klassen komen de mooiste rakken voor, waar alle doublehanded teams zich van hun beste koers laten zien. De ORC 1-2 zit elkaar van het begin tot het eind op de hielen, want de eerste zes schepen finishen binnen negen minuten berekende tijd. Maar de ORC 3-4 doet niet voor hen onder, want na vijfenhalf uur varen komen de vijf snelste schepen binnen drieënhalve minuut over de finish voor de Jachthaven van Bruinisse.

40 mijl van Bru

De wedstrijdleiding besluit de baan voor de klassen BRU 3 tot en met BRU 6 in te korten door de verlate start en het tekort aan wind. Een goed besluit blijkt later, want de laatste deelnemers van de verkorte baan komen om 16:39 uur bij de G-19 aan. Niet alle doublehanded teams krijgen de S-vlag mee en finishen twee keer onder het motto: beter te veel dan te weinig.

De negende editie van de 40 mijl van Bru was een sportieve wedstrijd met weinig calamiteiten. En bij de bijzonderheden op de Grevelingen kwamen niet alleen de moderne boten van de KNRM van pas. Reddingsboot Koningin Juliana deed vanaf 1967 tot 1991 dienst vanaf Hoek van Holland, maar schoot zaterdag ook nog wat doublehanded teams te hulp.

40 mijl van Bru

Verder was het aantal jonge zeilers opvallend hoog, niet alleen als bemanning maar ook als schipper. Na de finish en koele versnapering bij het inleveren van de paperassen was het nog lang feest op de Jachthaven van Bruinisse, inclusief heerlijk eten en natuurlijk ook live muziek. Bij de tiende editie pakt de organisatie van de 40 mijl van Bru uit, dus zet 10 juni 2017 maar alvast in je agenda.

De winnaars van de 40 mijl van Bru 2016 zijn:

ORC 1-2 John v/d Starre en Robin Verhoef J-122 Ajeto!
ORC 3-4 Edwin Spaans J-80 J-String

BRU-1 Wim Hoffman Dufour 40 Equilibre
BRU-2 Jan Govers J-35 Janboel
BRU-3 Willem Garschagen Etchel Salty Dog
BRU-4 Roel Veldhoen Rancher 41 Lancer of Hamble
BRU-5 Dennis Rusman J-22 Juice
BRU-6 Perry v/d Graaf Dehler 34 De Gravin

TRI Karst Hoogenboom Kraken 33 Het verstand van Poeh
First 31.7 René Leer First 31.7 Bowmore

Daarnaast waren er natuurlijk de aanmoedigingsprijs, man-vrouwbokaal en jongerenprijs, met als resultaat:
Man-vrouwbokaal Peter en Corine de Man Stern 44 Poppedien
Aanmoedigingsprijs Thijs Hertzinger en Anouk Dehler 45 ZILT
Jongerenprijs Julian Blom Sunshine 36 Prosper

Tekst: Adeline Mans
Foto's: Dick van der Veer

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: