WK Optimist zeilen te Vilamoura: dag 5

WK Optimist zeilenVandaag werd het een hele drukke dag, aangezien het ook de IODA algemene vergadering was, van 10 ’s ochtends tot ’s avonds 5, en daarnaast nog eens een regatta workshop van 7 ’s avonds tot half negen. Dit natuurlijk bovenop het normale programma van 2 manches voor de kinderen. Aangezien de kinderen pas launchen vanaf 12 uur ’s middags, en de trackers pas opgehaald mogen worden vanaf 10 uur, was e.e.a. extra organisatiewerk voor Michael en Wouter, maar met deze solidaire groep niks dat onmogelijk was.

Ook vandaag moest er gewacht worden op wind, en dus werd de launch ligt uitgesteld. Eens buiten stond er echter een mooie 15 knopen, wat in combinatie met het zonnetje, prachtig zeilweer gaf. Gezien het koude water geen zielweer om in short en T-shirt te doen, maar toch prachtig. Gezien de windsnelheden was het uitdagender voor onze lichtgewichten, maar moeilijk gaat natuurlijk ook.

Ingeborg voelt zich vanaf manche 1 in haar sas, en ze vaart vanaf de start mooi mee in de top15. Voor Brecht en Kwinten is het duidelijk moeilijker, maar ze blijven meedraaien in de 40 a 50. Voor Frederique en vooral Ruben is het een mooie dag. Uiteindelijk wordt Ingeborg 22 aan de finish, Kwinten 49 en Brecht 57. Frederique eindigt 42 in de brons en Ruben 14 in de Emerald.

De tweede start is vooral bij de Ziler een moeilijke bevalling. Tot tweemaal toe wordt het veld teruggeroepen, en na de tweede valse start staan er 11 BFD’s op het bord. De wind blijft waaien, en Brecht en Kwinten moeten zwaar werken om te blijven meedraaien. Ingeborg is weer mooi mee voorin en vecht voor haar plekje. Kwinten is slecht weg, maar blijft knokken en klimt naar boven. Brecht is moeilijker te volgen, omdat zijn tracker weerom niet werkt en hij dus weer een hele dag in stealth mode vaart. Het lijkt wel of zijn boot allergisch is aan trackers, want sinds gisteren heeft hij een nieuwe gekregen. Uiteindelijk komt Ingeborg 17de over de lijn, Kwinten 39 en Brecht 48. Frederique heeft ondertussen de vijfde versnelling gevonden op haar boot, en vaart mooi mee in de top twintig. Ze houdt dit vol tot de finish en eindigt uiteindelijk als 19de. Ruben is ook in een goeie dag en vaart top vijf rond de boeien. Aan het einde komt hij zelfs als tweede over de lijn. Well done!

Een dag die dus qua weer minder leek op de rest, maar de Belgen houden stand. In de Silver liggen de 3 Belgen een eind voor de Nederlanders. In Brons ligt er slechts 1 Nederlander voor Frederique.... Morgen de laatste dag, en dan team races...

Tekst: Wouter Borghijs

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: