Onstuimige start van het Deltaweekend

DeltaweekendDe eerste serie wedstrijden van het Deltaweekend werd gezeild bij windkracht vijf, een stevige wind van ruim twintig knopen. Onder deze onstuimige omstandigheden werd er vandaag in banen rond de tonnen gevaren ten westen van de Zeelandbrug.

De snellere ORC/IRC klassen gingen als eerste van start, daarna volgde de groep ongemeten jachten en de rond- en platbodemklassen B & C. De baan voor de snellere schepen was ongeveer 35 mijl lang, voor de langzamere schepen was er een baan van ongeveer 25 mijl uitgezet. Voor de openingsrace hadden zich ruim 65 schepen ingeschreven. Een enkel team kampte met materiaalpech en besloot niet te starten of kwam eerder terug van het wedstrijdveld. Gelukkig was geen grote schade te melden.

De stevige en soms vlagerige wind draaide in de loop van de wedstrijd van zuid naar zuidwest. Dat leverde een knobbelig zeetje op, waar de zeilers hun handen vol aan hadden. Het grootste gedeelte van de dag bleef de regen achterwege, desondanks kregen met name de voordekkers, bakken water over zich heen. In de snelste klasse, de ORC-1 klasse, ging de winst vandaag naar een Belgisch team, de GHOST, gevaren door Erwin Joris uit Wijnegem.

Morgen ligt het aantal inschrijvingen boven de 90 schepen en worden de wedstrijdbanen geografisch verlegd. De ORC/IRC klassen en de sportboten gaan ten oosten van de Zeelandbrug windward – leewardbanen varen. De resterende schepen blijven aan de westkant van de brug en varen opnieuw een baan rond de tonnen.

Het resultaat van de wedstrijden voor de ORC 1 t/m 4, IRC 1&2 telt mee voor de Verbondsbezem ORC en IRC 2016. De uitslagen van de Kwarttonners tellen mee voor de Dutch Quarter Ton Cup 2016. Het Zeeuws Kampioenschap en de wisselprijzen worden alleen toegekend over de resultaten van alle drie de dagen.

De dagwinnaars in de diverse categorieën zijn:
• ORC/IRC - 1 GHOST, Erwin Joris, Wijnegem, België
• ORC - 2 JOULE, Arjen van Leeuwen, Delft
• ORC - 3 DE RUIMTE (X34), Hendrik Jan Molenaar, Bladel
• ORC - 4 IMPULS, C. Baas, Weteringbrug
• R&P klasse B SILVEREN MAEN, Nico Feddes, Utrecht
• R&P klasse C SNOESHAEN, Joost Poelman, Haarlem
• Ongemeten A AVANTI, Chris Stouten, Hellevoetsluis
• Ongemeten B VISTA-MAR, L. Hanse, Ellemeet

Foto: Anusjka Martens

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: