Stormachtige wind tijdens Eredivisie zeilen te Aalsmeer

Eredivisie zeilen te AalsmeerTen zuiden van Schiphol ligt Aalsmeer, dat weten de meeste mensen wel. Maar dat de Westeinder ook het grootste binnenwater is van Nederland, op het IJsselmeer na, dat weten niet zo veel mensen. Dat het op 2 juli lekker hard waaide, weten de Eredivisie Zeilers in elk geval. Almere Centraal zette vandaag weer de toon met Giesbeek en VWDTP/Groningen in de achtervolging. De Braassem, Scheveningen en Sneek haken ook nog aan.

Stormachtige adempauze
Na 11 gezeilde races in prachtige en uitdagende condities, moesten de wedstrijden worden uitgesteld omdat er windkracht acht gemeten (32 knopen) werd. De harde wind weerhield de deelnemers niet van het racen maar voor de veiligheid en het materiaal werd er een adempauze ingelast. Na een klein uur werden de races hervat.

Geheim van Giesbeek
Hidde Veeneman van WSV Giesbeek vertelt over de opmerkelijke opmars van de club uit het oosten van het land. Veeneman zeilde in de Cadet, de 420, en even in de FD. Nu zeilt de middelbare scholier in de Finn en dus ook in de J/70. Volgend jaar gaat hij verder met het VWO.

“Ons geheim is goede communicatie aan boord. Goede trim van de zeilen en de tijd nemen voor elke wedstrijd. We hebben nu een zwaar team qua gewicht. Dat heeft zijn voordeel vandaag. Daarom hebben we goede hoogte en goede snelheid. En we hanteren een risicomijdende tactiek. Dus we proberen zoveel mogelijk de problemen uit de weg te gaan.”

Jullie hebben een eigen J/70?
Ja, dat klopt en we maken heel veel uren. We merken dat het uitbetaald. We trainen drie keer in de week. En we hebben een analist die het proces bewaakt, die zelf ook behoorlijk kan zeilen. En op de Giesbeek app worden we optimaal gesteund. Ze zitten nu in het clubhuis te kijken.”

Er gaat niets boven Groningen
Ook de zeilers van de Vereniging Watersport De Twee Provinciën (VWDTP) zeilen zichzelf in de kijker. Hoe pakken ze het aan in Groningen op het Paterswoldsemeer? We praten met clubcoach Frans Robertus.

“Onze prestaties worden steeds constanter en we houden wel van veel wind. En ja, we pakken het serieus aan. Het bestuur vroeg mij vorig jaar een plan te maken. We hebben eerst mensen geselecteerd op basis van CV, motivatie en commitment. In december hebben we op het water onze zeven mannen en één dame geselecteerd. Alle posities zijn dubbel bezet in ons team. We willen onderlinge concurrentie.”

Selecteer je op ervaring en prestaties?
“Een van onze zeilers heeft bijvoorbeeld in de kernploeg Optimist gezeten. Maar we hebben ook mensen met veel wedstrijdervaring in de Laser of 16m2. Thomas Westerhof was ooit wereldkampioen in de Topper, maar dat is geen olympische klasse ofzo. Maar dat is geen eis. Je moet er gewoon heel veel energie en tijd insteken en de procesdoelen en je eigen dingen goed doen, dan komen de goede resultaten automatisch. Dus ik ben best trots op het feit dat we met dit team ons mengen tussen de topteams die heel veel ervaring hebben.”

Wordt vervolgd op zondag 3 juli tijdens Westeinder Water Week
Zondag 3 juli is de laatste dag van de Eredivisie Zeilen speelronde drie. We gaan verder met flight 11 tijdens alle andere activiteiten van de Westeinder Water Week. De wedstrijden zijn goed te volgen vanaf de wal bij het Westeinder Paviljoen en worden voorzien van deskundig commentaar. Entree is gratis.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: