Formule 16 Werelkampioenschap zeilen - Demesmaeker/Bagué leiden na eerste dag

Henri Demesmeaker en Alec BaguéDe kop is eraf in Duinbergen waar op maandag 18 juli 2016 maar liefst 45 catamarans aan de start verschenen. Niet eerder lagen zoveel Formule 16 catamarans uit acht verschillende continenten tegelijk op de startlijn. Het Belgische jeugdteam met Henri Demesmeaker/Alec Bagué pakten na de eerste dag de leiding. Op de tweede plaats met 1 punt achterstand liggen de Fransen Emmanuel Le Chapelier/Eric Le Bouedec. Op gepaste afstand volgen de Belgen Morgan Good/Morgan Wirtz.

De eerste dag van het WK Formule 16 begon met weinig wind. Het race comité heeft in de ochtend wel getracht een race te starten, maar zag zich door de te sterke stroming genoodzaakt de vloot terug naar de kant te sturen. Dankzij een opkomende zeebries konden de zeilers rond het middaguur toch weer het water opgestuurd worden. Op deze zonovergoten zeildag konden de drie geplande races worden gevaren waarbij soms zelfs in de trapeze kon worden gestaan.

Geen risico’s op de eerste dag
“De eerste races waren niet makkelijk. Wij voelen ons in ons element in de draad, maar dat was de eerste race helaas nog niet mogelijk. We zaten in een mooi gevecht met de Morgans en dachten elders op de baan meer druk in de zeilen te kunnen krijgen. Het eerder gijpen heeft helaas niet opgeleverd wat we ervan gehoopt hadden. Maar, we hebben ook geen risico’s genomen bij de start. De eerste twee races werden onder ‘zwarte vlag’ gestart met een flinke stroming, voor je het weet word je over de startlijn geduwd en is je race voorbij”, vertelt Henri Demesmaeker.

Het Franse team Le Chapelier/Le Bouedec wisten op de eerste dag nog geen race te winnen, maar zaten er vaak wel dichtbij met twee 2e plaatsen. De heren geven uitleg: “Wanneer we iets meer wind hebben kunnen wij ons van onze sterke kant laten zien. Met ons gezamenlijk gewicht verliezen we teveel snelheid ten opzicht van de lichtere teams. Ook de stroming hier is voor ons lastig in te schatten, deze verandert constant en dat zijn wij totaal niet gewend. Hopelijk krijgen we de komende dagen nog iets meer wind en kunnen we het verschil maken.”

Morgan Good en Morgan Wirtz waren met hun eerste race in hun nopjes: “We hadden een mooie start bij de pin-end en hebben gecontroleerd risico’s genomen. We weten dat we niet de snelste zijn, maar hebben getracht tactisch alle voordeeltjes bij weinig wind mee te pakken.” Ondanks een 8e plaats in de tweede race staan ze op de 3e plaats in het klassement waar de concurrentie niet ver achter hun is.

Op dinsdag 19 juli zullen de wedstrijden pas in de middag gestart worden door een hogedrukgebied boven de sfeervolle Belgische kustplaats. Het evenement duurt tot en met donderdag 21 juli, waarbij vrijdag als reserve dag is ingepland. Vanaf het strand zijn de wedstrijden goed te volgen, veelal ligt de baan parallel aan het strand.

Top 5 na de eerste race dag:
1. Henri Demesmaeker/Alec Bagué (BEL) 6 punten
2. Emmanuel Le Chapelier/Eric Le Bouedec (FRA) 7 punten
3. Morgan Good/Morgan Wirtz (BEL) 12 punten
4. Guillaume Rol/Alexis Megevand (ZWI) 14 punten
5. Louis Flament/Charles Dorange (FRA) 16 punten

Volledige resultaten zijn beschikbaar op de website van de Formule 16 Worlds 2016.

Foto’s en laatste ontwikkelingen zijn te volgen via de F16 Worlds 2016 Facebookpagina.

Officiële website Formule 16 klasse: www.formula16.net
Officiële website RBSC: www.rbsc.be

Het Formule 16 wereldkampioenschap is niet mogelijk zonder Knokke-Heist, Catacare, Goodall, Mymainsail.com, Land Rover België, DUO, Mc Donalds België, BMC, Delen Private Banking en Flamand & Partners voor hun support.

De Formule 16 catamaran is een zeilboot die inmiddels door acht verschillende bouwers wordt geproduceerd. De boot moet voldoen aan een zogenaamde ‘box rule’, daarbinnen is de bouwer vrij om de boot vorm te geven naar eigen inzicht. Deze box rule is geborgd bij de ISAF.

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: