Formule 16 wereldkampioenschap zeilen - Demesmaeker/Bagué verstevigen leiding na ware veldslag

Formule 16 wereldkampioenschap zeilenOp woensdag 20 juli 2016 konden de Formule 16 catamaranzeilers flink aan de bak. Na een ‘rustdag’ op dinsdag bij gebrek aan stabiele wind was het woensdag bij vlagen zelfs windkracht 7. Dat Henri Demesmeaker & Alec Bagué de stroming in hun thuiswater goed kennen is gebleken: Van de vijf gezeilde wedstrijden werden er 4 met een eerste plaats afgesloten en staan zij met slechts 9 punten riant op voorsprong. De overige podiumplaatsen zijn op dit moment in handen van de Fransen Emmanuel Le Chapelier/Eric Le Bouedec die op de voet worden gevolgd door hun landgenoten Louis Flament/Charles Dorange.

Goedgemutst gingen de zeilers woensdagochtend het water op waar de weergoden de zeilers goedgezind waren. Een zonovergoten warme dag met 4 beaufort wind stond op de agenda. Het race comité wilde er alles aan doen om de opgelopen achterstand van dinsdag in te halen en perste er vijf wedstrijden uit. Sommige races waren bijzonder te noemen waarbij de tweede race de kroon spande. Vlak na de start trok de wind al flink aan en werd het veld snel uiteen getrokken. Tijdens het downwind rak onder spinaker werden windvlagen van 35 knopen gemeten. Voor veel zeilers was de boot onhoudbaar en in een tijdsbestek van 2 minuten vlogen zeker 15 catamarans over de kop. De jury nam ook zijn verantwoordelijkheid en heeft omgeslagen boten vrij gevaren om schade te voorkomen. Een bijzondere dag die velen nog lang zal bijblijven.

De vierde race was het tegenovergestelde van race 2. Het race comité zag zich ditmaal bijna genoodzaakt de wedstrijd af te breken door volledig weggevallen wind en 3 knopen stroming. Plots was daar toch weer wind en kon de race toch afgerond worden.

Top 5 na de derde race dag:
1. Henri Demesmaeker/Alec Bagué (BEL) 9 punten
2. Emmanuel Le Chapelier/Eric Le Bouedec (FRA) 24 punten
3. Louis Flament/Charles Dorange (FRA) 26 punten
4. Philip Hendrickx/Filip Olyslager (BEL) 42 punten
5. Arnoud Victor/Klaas Victor (BEL) 54 punten

Volledige resultaten zijn beschikbaar op de website van de Formule 16 Worlds 2016.
Foto’s en laatste ontwikkelingen zijn te volgen via de F16 Worlds 2016 Facebookpagina.
Officiële website Formule 16 klasse: www.formula16.net
Officiële website RBSC: www.rbsc.be

Het Formule 16 wereldkampioenschap is niet mogelijk zonder onze sponsoren. Wij bedanken Knokke-Heist, Catacare, Goodall, Mymainsail.com, Land Rover België, DUO, Mc Donalds België, BMC, Delen Private Banking en Flamand & Partners voor hun support.

De Formule 16 catamaran is een zeilboot die inmiddels door acht verschillende bouwers wordt geproduceerd. De boot moet voldoen aan een zogenaamde ‘box rule’, daarbinnen is de bouwer vrij om de boot vorm te geven naar eigen inzicht. Deze box rule is geborgd bij de ISAF.

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: