J/111 Garmin World Championships 2016 preview

J/111 Sweeny14 teams uit 7 verschillende landen maken zich klaar voor de 3de editie van de J/111 Worlds en pre Worlds in Cowes. Toch wel wat minder dan de 25 boten die ze vorig jaar in de Verenigde Staten hadden, maar nog steeds een leuk veldje. Dit eenheidsklasse evenement zal doorgaan van de 1ste tot en met de 4de augustus. Maar voorafgegaan kan je ook deelnemen aan de pre Worlds op vrijdag en zaterdag 29 en 30 juli. Wie doet er mee van bij ons?

Wie ons best getrainde J/111 team is, vind ik wat moeilijk om u zomaar even voor te schotelen, maar als ik een gokje mag wagen denk ik dat de Zwitserse Lälleköning van Jörg Sigg met het team van Wouter Kollmann aan boord én de Sweeny van Paul van Driel best wel een goede kans maken. Maar je mag de Red Herring van Sjaak Haakman, Egbert Vroom en Jan Van Beme zeker ook niet onderschatten. De 2 andere teams met Belgen en/of Nederlanders aan boord zijn de Duitse TopJob uit Colijnsplaat van Norbert Burkert en de Belgische Djinn van Sebastien de Liedekerke. Geef toe dat we met 5 boten niet slecht vertegenwoordigd zijn!

Op de J-Cup werd Sweeny 2de!
In Engeland hebben ze een nationaal J/111 kampioenschap georganiseerd tijdens de J-Cup en de boot die daar het beste uitkwam was Black Dog van Stuart Sawyer. Zij hadden nog een race over zelfs, maar op een 2de plek vonden we de Sweeny en op een derde plek de Red Herring. Gewoon maar om u te laten zien dat we niet naar de UK gaan om den hoop te vergroten, maar om mee te dingen naar de top 3.

Geen Fransen?
Er doen 6 Engelanders mee waarvan uiteraard Black Dog die buiten de Nationals ook de Worlds wil winnen. Behalve het bovenstaande lijstje doen er ook nog een Australisch en Amerikaans team mee. het team uit Chicago van Brummel, Henderson en Mayer werd vorig jaar nog 2de op de Worlds. Ze komen dus niet naar hier om te zien hoe die Brixit in z´n werk gaat…

En het Australische team van Rod Warren zijn eigenlijk 5 kerels uit de laser klasse die het eens in een kielboot willen proberen. Deze jongens van team Joust (hun J/111 in Down Under) wonnen de winterseries in Melbourne zonder enige ervaring met spi´s en voorzeilen. Gewoon eens proberen zeiden ze, zien wat het geeft en het resultaat loog er niet om.

Wat is een J/111?
De J/111 is een 36ft yacht waar je binnen in kan rechtstaan, waar je nog gewoon ook mee kan gaan toeren en die afhankelijk van de omstandigheden ook nog kan planeren en snelheden halen van boven de 20kn! De J/111 haalde vorig jaar tijdens Cowes Week nog een 3de plaats in IRC1 (McFly) en 6de tijdens de Fastnet Race in IRC1 (Blur).

Wat klasse regels:
· Buiten 1 crew lid zal iedereen die jonger dan 65 (euh?) is categorie 1 zijn.
· Totale bemanning gewicht zal 650kg zijn (in short en t-shirt!).
· Gewicht van de boot (droog) zal 4250kg zijn.
· Aantal zeilen: niet meer dan: 1 grootzeil, 2 voorzeilen, 2 asy spi’s, 1 class zwaar weer fok en stormfok en trysail.
· Niet minder dan 1 grootzeil, 1 genua, 1 asy spi en 1 class zwaar weer fok.
· De storm fok mag niet samen met de asy spi gebruikt worden.
· De boegspriet mag er niet uit voor de boeg aan de boei is.

Maar hoe wij het er gaan vanaf brengen leest u komende week hier op ClubRacer... stay tuned.

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: