Almere Centraal wint 3e speelronde Eredivisie Zeilen

Eredivisie ZeilenDe zeilers van Almere Centraal winnen de derde speelronde van de Eredivisie Zeilen 2016 in Aalsmeer. Het gemengde team van Willem Jan van Dort, John den Engelsman, Rikst Dijkstra, Francois van Vliet en Rinse Ubbink scoorde 24 punten. Met maar liefst 11 overwinningen van de 15 gezeilde wedstrijden zette Almere Centraal de toon. Opvallend is de opmars van de zeilers van WSV Giesbeek, die knap tweede worden deze speelronde. Ook het team uit Groningen van de VWDTP zeilde een indrukwekkende serie en eindigt als derde.

Reactie Almere Centraal
John den Engelsman zei: “Heel netjes gevaren. Het team heeft het heel goed gedaan. Een degelijke prestatie. Het zat niet altijd mee. Een aantal penalty’s tegen gekregen. Sommige terecht. Maar al met al een heel goed weekend met fantastisch zeilweer. Het kan niet beter.”
Rikst Dijkstra zei: “We hebben hele degelijke races gevaren. Niet teveel risico’s genomen, wel hard gevaren.

Reactie WSV Giesbeek
Stuurman Peter Wanders van WSV Giesbeek zei: “We zijn heel tevreden met onze resultaten. We genieten ervan dat we op een tweede plaats staan. Voor ons is het heel belangrijk dat we alle teamleden laten meegenieten in dit succes.”

Bemanning Hidde Veeneman zei over het succes van Giesbeek: “Ons geheim is goede communicatie aan boord. Goede trim van de zeilen en de tijd nemen voor elke wedstrijd. We hebben nu een zwaar team qua gewicht. Dat heeft zijn voordeel met veel wind. We hanteren zoveel mogelijk een risicomijdende tactiek. We maken heel veel uren. We merken dat het betaalt. We trainen drie keer in de week. En we hebben een analist die het proces bewaakt, die zelf ook behoorlijk kan zeilen.”

Top drie Eredivisie Zeilen 2016
In het jaarklassement verstevigt Almere Centraal met dit winnende resultaat zijn koppositie. De KWS uit Sneek blijft tweede in de strijd om de Eredivisie Zeilen 2016. De zeezeilers uit Scheveningen staan nu derde in de Eredivisie Zeilen. Giesbeek staat nu vierde en Groningen vijfde.

Onderlinge concurrentie stijgt
Het is mooi om te zien dat de competitie steeds sterker wordt. Almere Centraal zet weliswaar de toon, maar de achtervolgers worden talrijker. Eerst waren het alleen Sneek en Roermond die het bij konden houden. Daarna haakten Scheveningen en de Braassem aan. En nu laten ook Giesbeek en de Groningers van VWDTP zien dat ze zich in de strijd om de koppositie van de Eredivisie mengen.

45 races en 15 flights in drie dagen
Ook de organisatie van de Eredivisie Zeilen wordt steeds beter. In Aalsmeer lukte het voor de eerste keer dit jaar om alle 45 geplande races in 15 flights te zeilen. Dat heeft uiteraard te maken met de geweldige omstandigheden wat betreft de wind. De 18 deelnemende clubs werden elke dag getrakteerd op goede wind. Op zaterdag zelf bijna stormachtige condities.

Wethouder Jop Klein van de gemeente Aalsmeer zei: “We zijn heel blij dat de Eredivisie Zeilen Aalsmeer aandoet in 2016. Dit is het niveau van zeilen waar we naar zoeken. Er wordt hier natuurlijk al veel wedstrijd gevaren, maar op de Westeinder zien we niet vaak dit hoge niveau. De wedstrijden zijn kort en ze zijn heel goed zichtbaar en goed te volgen. We gaan ons uiterste best doen om de Eredivisie Zeilen in 2017 weer naar Aalsmeer halen.”

Stand Eredivisie
1 Almere Centraal 58
2 Sneek 83
3 Scheveningen 87
4 Giesbeek 96
5 VWDTP Groningen 98
6 Braassemermeer 101
7 Roermond 107
8 Breskens 118
9 Muiden 121
10 Uitdam 128
11 De Kaag 128
12 Heeg 131
13 Almere Haven 133
14 Westeinder Aalsmeer 146
15 Wolphaartsdijk 152
16 Flevomare Almere 169
17 Neptunes Den Bosch 186
18 Haarlemsche 189

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: