Snelste Schuttevaerrace ooit

SchuttevaerraceOp vrijdag 1 juli is de 34ste Schuttevaerrace van start gegaan in Stavoren met 25 teams. Zoals later zou blijken de snelste race in de historie. Team Lenco, met schipper Harry Amsterdam, is zaterdag 2 juli rond 09.30 als eerste gefinished in Stavoren. Zij hebben daarmee binnen 27 uur 110 mijl gevaren, 130 kilometer gefietst en 32 kilometer hard gelopen.

De race ging van start met harde wind. Het was een spectaculair gezicht om de teams te zien vertrekken vanuit de Oude Haven in Stavoren. Vanaf Kornwerderzand naar Texel moesten de teams golven met een hoogte van 2 tot 3 meter trotseren. Op ruimwindse rakken zijn snelheden gemeten van 12.2 knopen. Helaas maakten deze omstandigheden ook dat sommige teams moesten besluiten te stoppen.

In een recordtijd was het eerste team op vrijdag 1 juli op Texel: 12.00 uur. Nadat de fietsers hier een tijdrit van 60 km hadden afgelegd is koers gezet richting Vlieland. Daar hebben de lopers in het licht in plaats van het donker een halve marathon gelopen. Vervolgens is het traject vervolgd naar Harlingen en Terschelling, waarna team Lenco met schipper Harry Amsterdam als eerste finished in Stavoren. Zoals blijkt is het niet vanzelfsprekend om de race uit te zeilen van de 25 gestarte teams zijn 16 teams gefinished.

De winnaar van de Schuttevaerrace is het team dat over de zeil-, fiets- en looptrajecten na toepassing van de rating het laagste puntenaantal heeft. Dat was team Lenco met schipper Harry Amsterdam. Tweede werd team Gotcha met schipper Olivier Verhaar en derde team Xquise met schipper Okke van Mourik.
Het streven is om de 35ste editie van de Schuttevaerrace weer in het eerste weekend van juli plaats te laten vinden. Voor meer informatie, alle uitslagen en foto’s zie www.schuttevaerrace.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: