Team AkzoNobel met schipper Simeon Tienpont eerste deelnemer Volvo Ocean Race 2017-18

Simeon TienpontTeam AkzoNobel kondigde vandaag in Scheveningen zijn deelname aan de Volvo Ocean Race 2017-18 aan. Daarmee is de Nederlandse campagne de eerste officiële deelnemer van de komende editie, die over 15 maanden van start gaat en in juni 2018 in Den Haag finisht.

Aan het roer staat de debuterende schipper Simeon Tienpont (34), die aan zijn derde Volvo Ocean Race begint. Voor deze speciale gelegenheid, onderging de Scheveningse pier een kleurrijke make-over. Deze zal tot en met de finish in 2018 een opmerkelijke eye-catcher blijven.

Gesteund door AkzoNobel – de internationaal vooraanstaande verf- en coatingsonderneming en een belangrijk producent van specialistische chemicaliën met hoofdkantoor in Nederland– gaat tweevoudig America’s Cup-winnaar Simeon Tienpont de boot schipperen. In 2005-06 maakte Tienpont zijn debuut als ‘rookie’ met Team ABN AMRO Two. Tien jaar later keerde hij terug in de ’s werelds zwaarste offshore race voor teams. Dat deed hij aan boord van Team Vestas Wind voor de twee slotetappes.

“Ik ben ongelofelijk enthousiast en voel me vereerd om schipper van Team AkzoNobel te zijn”, zei Tienpont, die in zijn illustere zeilcarrière met BMW Oracle Racing de 33e America’s Cup won en aansluitend met Oracle Team USA de 34e editie. “Zowel AkzoNobel als ik zijn beide gefocust op high performance en we delen dezelfde passie voor success”, vervolgt hij. “Ik kan niet wachten om te gaan racen.”

Conrad Keijzer, lid Raad van Bestuur AkzoNobel, zei over het nieuwe partnership: “De Volvo Ocean Race biedt een ongeëvenaard platform voor story telling en merk opbouw over een langere periode. Het bedrijf kan het bewustzijn voor zijn capaciteiten verhogen; het enthousiasmeren en vasthouden van zowel nieuwe als bestaande doelgroepen en klanten; het ontwikkelen van zakelijke kansen, het aantrekken van talent en het creëren van het gevoel van trots onder de medewerkers.”

Hij gaat verder: “Samenwerken met Simeon om Team AkzoNobel te vormen, is een winnende combinatie. Hij is een echte winnaar, die veiligheid en teamwork op de eerste plaats zet. Hij is bovendien inspirerend en vastberaden.”

Mark Turner, Volvo Ocean Race CEO, reageert verheugd op de Nederlandse deelname: “Het is geweldig dat onze eerste teamaankondiging vroeg in de cyclus komt, gesteund wordt door een mondiaal merk en met een debuterende schipper komt. Dat zijn drie positieve punten voor de Volvo Ocean Race.”

“De route voor de volgende editie bevat meer actie, meer snelheid, meer zware mijlen en meer gasthavens, maar in een kortere race. Deze verandering brengt de Volvo Ocean Race dichter bij haar originele roots en erfgoed, waarbij Nederlandse teams driemaal de Trophy bemachtigden, in 1977-78, 1981-82 and 2005-06.”

De Nederlandse zeillegende Conny van Rietschoten is nog altijd de enige schipper die twee eindzeges op rij op zijn naam schreef. Simeon Tienpont won in 2013 de prestigieuze Conny van Rietschoten Trofee, de hoogste zeilprijs in Nederland. Tienpont is trots om nu in de voetstappen van de ‘Vliegende Nederlander’ te mogen stappen.

"Nederland is dol op deze wedstrijd en dat is puur vanwege Conny van Rietschoten," legt Tienpont uit. "Hij bracht het evenement, toen nog de Whitbread genaamd, naar een geheel nieuw niveau. Hij bouwde zijn boot bij een goede Nederlandse werf en selecteerde professionele zeilers vanuit de hele wereld."

De teamaankondiging komt minder dan een week nadat de Volvo Ocean Race de spannende, nieuwe route voor 2017-18 bekendmaakte. Het racetraject laat teams driemaal zoveel nautische mijlen (nm) in de Zuidelijke Oceaan afleggen als in eerdere edities. De vloot start in het najaar van 2017 in Alicante, Spanje en zeilt in ongeveer 45.000 nautische mijlen rond de wereld.

Door het afmeren in elf steden op vijf continenten biedt de Volvo Ocean Race een unieke kans voor AkzoNobel, met vestigingen in tachtig landen, om zijn producten aan een omvangrijk mondiaal publiek te tonen.

“Voeg daar Simeon’s indrukwekkende zeil cv aan toe en het is deze onweerstaanbare combinatie van ervaring, expertise en menselijk streven dat essentieel zal blijken te zijn zodra de Race aan de gang is”, besluit Keijzer.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: