Deltaweekend huldigt Zeeuwse Kampioenen

DeltaweekendDe weersomstandigheden tijdens de laatste dag van het Deltaweekend 2016 vormden een ideale afsluiting van een meer dan geslaagd zeilevenement. De zon was volop aanwezig en ook de wind liet zich van zijn vriendelijke kant zien. Na drie dagen intensief zeilen kijken de deelnemers en de organisatie terug op een succesvol en goed verlopen zeilevenement.

Het besluit om het oorspronkelijke concept van tien dagen zeilen vanuit diverse Zeeuwse havens na 45 jaar terug te brengen tot een lang weekend is iedereen goed bevallen. Met als resultaat beduidend grotere en dus aantrekkelijker wedstrijdvelden in de diverse velden. Dit jaar groeide het aantal deelnemende teams weer ruim boven de 90.

Onder de deelnemers veel boten uit andere delen van het land en daarnaast aantal internationaal samengestelde ploegen. De organisatie mocht zich bovendien verheugen op een verhoogde mediabelangstelling. De wedstrijden kregen ook meer zichtbaarheid door de inzet van social-media, zoals facebook en twitter. Veel foto’s en filmpjes werden gedeeld. Volgend jaar wordt het Deltaweekend gevaren vanuit Colijnsplaat, voorlopig gepland in het laatste weekend van juni, onder het motto “nog meer en nog beter”.

Op vrijdag 1 juli ging de openingsrace van start met ongeveer 65 deelnemers uit de ORC/IRC, de rond- en platbodem klassen B &C en een veld ongemeten jachten onderverdeeld in twee groepen. Voor alle categorieën waren ten westen van de Zeelandbrug banen rond de tonnen uitgezet variërend van 25 tot 35 mijl.

De stevige en soms vlagerige wind van rond de 20 knopen draaiend van zuid naar zuidwest, leverde een knobbelig zeetje op, waar de zeilers hun handen vol aan hadden. Een enkeling kreeg te maken met materiaalpech en keerde voortijdig terug.

Op de tweede dag waren de weersomstandigheden een stuk heftiger. De rond- en platbodems en de ongemeten velden kregen net als de dag te voren banen rond de tonnen in het westelijke Oosterscheldebekken. De wind had uitschieters tot 30 knopen of meer. Samen met de effecten van de getijdenstromingen waren de condities voor met name de rond- en platbodems erg heftig. Hun voordekkers kwamen regelmatig volledig los van het voordek en belanden in de netten. Van de achttien ingeschreven platbodems finishten er die dag uiteindelijk maar drie. De meeste schippers besloten niet te starten of keerden voortijdig terug, uit voorzorg of wegens materiaalpech, waaronder een gebroken zwaard.

Ten oosten van de Zeelandbrug was het op zaterdag iets rustiger. Daar was een windward- leeward baan van ruim één mijl uitgezet. Dat was hard werken voor de bemanningen van de ORC en IRC teams. Voor de meeste ingeschreven sportboten en J-80s was het die dag te veel van het goede. In totaal werden er die dag vier heats gevaren. Hier iets minder uitvallers en de materiaalpech bleef beperkt tot gescheurde zeilen, kapotte tuigage en gebroken gieken. Een enkel bemanningslid tuimelde overboord, maar werd gelukkig snel weer opgepikt.

De laatste dag was zonovergoten en werd met een lekker windje tussen de 15 en 20 knopen alles weer goedgemaakt. De wedstrijden werden volgens dezelfde receptuur ten westen en oosten van de Zeelandbrug gevaren. Bij de windward-leeward wedstrijden was de baan iets ingekort en werden er twee starts gevaren, zodat iedereen op tijd terug was voor de prijsuitreiking.

De winnaars van de ORC 1, 2 , 3 & 4 mochten zich Zeeuws kampioen noemen. Ook in de andere klassen en categorieën werden de winnaars, gerekend over de resultaten van drie dagen, gehuldigd. Voor d kwarttonners was er een aparte klassering. Voor de schepen met een Belgische CR registratie was er een aparte vermelding.

Het resultaat van de wedstrijden voor de ORC 1 t/m 4, IRC 1&2 telt mee voor de Verbondsbezem ORC en IRC 2016. De uitslagen van de Kwarttonners tellen mee voor de Dutch Quarter Ton Cup 2016.

De winnaars in de diverse categorieën zijn:
Zeeuws Kampioen 2016
• ORC - 1 FLIN (BH41), Arne Hubregste , Oestgeest / WV Zierikzee
• ORC - 2 JOULE (J-109), Arjen van Leeuwen, Delft / Scheveningen
• ORC - 3 DE RUIMTE (X-34), Hendrik Jan Molenaar, Blade l/ WV Zierikzee
• ORC - 4 tvs1/4 ton IMPULS (Sprinta Sport), Cock. Baas, Weteringbrug / WV Braassemermeer

• IRC - 1 COIN-COIN, Bas de Voogd, Brasschaat (BE / KLYC
• IRC – 2 EASY LIVING (First 34.9), Rinus de Jonge, Wemeldinge
• Sportboten YELLOW ROSE 16 (Maxfun 25), Marten Jan Ringers, Alphen aan de Rijn
• J-80 LED 2 LEASE, Peter Paul de Vries, Dordrecht
• R&P klasse B SILVEREN MAEN (zeeschouw), Nico Feddes, Utrecht / Gooierhaven
• R&P klasse C DRONCKE-OORT (schokker), D. van Duivendijk, Tholen / WSV Oosterschelde
• Ongemeten A AVANTI (Grand Soleil 43), Chris Stouten, Hellevoetsluis / WSV Wolphaartsdijk
• Ongemeten B VISTA-MAR (Bavaria 44) L. Hanse, Ellemeet / WSV Zierikzee
• CR – A JACK-UZI (Sunfast 3200), Alex Schoenmakers, Edegem (BE) / KLYC
• CR – B LECAS (Contessa 32), Christophe Declercq, Zwijndrecht (BE) / WSV Noord-Beveland

Foto: Anusjka Martens, Fotografie Objectivo

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: