Bach Yachting wereldkampioen ORC

Bach YachtingHet team van Jasha Bach, directeur van Bach Yachting, is met de Italia 9.98 ORC wereldkampioen geworden in Kopenhagen. Op het einde van de voorlaatste dag had het team slechts 0.5 punt voorsprong op Michael Mollmann’s X-37 Hansen (DEN). Op een derde plek vonden we de gemodificeerde First 36.7 van Patrik Forsgrens. Met een achterstand van 14.5 punten dingde deze al niet meer voor de hoofdprijs. Lees hier het relaas van de zeer spannende laatste zeildag.

Met de lichte condities op de laatste dag moest de grotere Hansen 15 seconden per mijl sneller zijn dan de kleinere Bach Yachting. Zelf als Hansen eerste zou finishen konden ze na gecorrigeerde tijd nog verliezen als Bach Yachting niet later dan 1,2 minuten zou finishen op het parcours van slechts 4,8 zeemijl.

En zoals voorspeld lagen de twee kemphanen tijdens de eerste pre-start al rondjes rond mekaar te draaien in de buurt van het startschip. In de laatste minuut konden ze uiteindelijk vrij zeilen van me kaar naar het midden van de startlijn, Bach Yachting aan loef en Hansen aan de lijzijde. Bach Yachting geraakte toen in de problemen wanneer een andere deelnemer over hen heen kwam en hen dwongen om overstag te gaan voor vrije wind. Een General Recall kwam als een geschenk uit de hemel voor deze middelmatige start van Bach Yachting.

Met de zwart vlag in de tweede start veranderde de tactiek drastisch. Tacticus Roberto Spata’s aan boord van Bach Yachting ging nu in de aanval met een klassieke Match race duel tegen Hansen in de buurt van de pin-end, ver weg van het grote pak dat in de buurt van het startschip lag. Na het startschot koos Bach Yachting aan de pin-end logischerwijze voor rechts en Hansen voor links. Bach Yachting kwam als eerste aan de boventon en kon deze voorsprong nog lichtjes vergroten gedurende deze laatste race van het wereldkampioenschap ORC.

BFD
Beide teams wisten natuurlijk niet hoe de uiteindelijke score er zou uit zien want één boot kreeg tijdens de tweede start een BFD. Het was de Hansen die uiteindelijk over de lijn werd geduwd en een BFD op zijn scorecard kreeg.

Italia 9.98
Het moet gezegd zijn dat de Italia 9.98 op een winning spree uit is. Vorig jaar won de Polli-ontworpen Italia 9.98 Low Noise 2 het wereldkampioenschap in Barcelona.

Bemanning
Bow: Joan Navarro (ESP - werkt voor Bach yachting)
Mast: Coen Bouhuys (NED)
Pit: Jascha Bach (NED - eigenaar)
1st trimmer: Mauricio Loberto (ITA)
2nd trimmer: Gerwin Jansen (NED)
Navigator: Wouter Soonema (NED)
Helmsman: Douwe Broekens (NED)
Maintrimmer: Matteo Polli (ITA)
Tactician: Roberto Spata (ITA)

Alle resultaten: www.orcworlds2016.com

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: