Volledig Nederlands podium op Europees Kampioenschap Sharpie zeilen in Portugal

Europees Kampioenschap SharpieAfgelopen week is op de Ria de Aveiro bij Ovar (Portugal) het Europees Kampioenschap Sharpie gezeild. Maar liefst 19 Nederlandse teams hadden de reis naar Portugal gemaakt om te strijden voor de titel. De organisatie was in handen van NADO in samenwerking met Torreira Sailing Club. De Nederlandse zeilers werden aangevuld met boten uit Portugal, Duitsland, Engeland en Spanje, zodat de 85 jaar oude klasse “gewoon” 40 boten aan de start had.

De zeilers werden getrakteerd op 6 dagen met veel wind, veel stroming en nog veel meer zon. De term “zeilhemel” werd meerdere malen genoemd. Na de openingsceremonie op 30 juli, ging het kampioenschap van start met twee races op zondag. Deze werden overtuigend gewonnen door regerend Europees Kampioen Chris Gibbs, zeilend met zijn zoon Will. Bij de twee races op maandag, gezeild onder zeer zware windcondities, sloeg regerend Nederlands Kampioen Jan-Pieter Braam toe met twee eerste plaatsen.

Concurrenten voor de titel zetten zichzelf onder druk met kapseizen (Gibbs, Eisenblatter) en zwarte vlag diskwalificaties (Van Raalte, Versteeg). Ook de rest van het veld had te lijden van het weer, met meerdere gebroken masten, omgeslagen boten en een aantal zeilers die besloten het zekere voor het onzekere te kiezen en aan de kant te blijven.
De drie races op dinsdag waren dus van groot belang. Opnieuw toonde Jan Pieter Braam, zeilend met Martijn Verwoerd, zijn klasse met twee eerste plaatsen. Ook was er een overwinning voor het team van Daan Versteeg met Ton van Berkel. Dinsdagavond was er de traditionele Hollandse avond, waarbij de Nederlandse zeilers pannenkoeken bakken voor alle deelnemers en het comité en de Engelse zeilers zorgen voor het smeermiddel rum.

Na de rustdag op woensdag, met een Portugese feestavond, waren er op donderdag eindelijk iets redelijkere windcondities en kon de volledige vloot van start gaan voor twee races. Braam stelde zijn titel zeker met een eerste en een vierde plaats, waarna ook Patrick van Raalte/Jaimy van Dorst een race wonnen. Op vrijdag werd de grens opgezocht van wat mogelijk is met Sharpiezeilen en koos slechts een kwart van de vloot om te starten vanwege de sterke wind. De survivalrace werd gewonnen door Daan Versteeg, die daarmee zijn derde plaats veilig stelde. Tweede werd Patrick van Raalte, die daarmee zijn eerste zilveren medaille op een Europees Kampioenschap won.

Tijdens de gala prijsuitreiking met diner werden de diverse teams in het zonnetje gezet en kregen Doke en Emma Schoonhoven de prijs voor best female crew. De prijs voor best master team ging naar de Engelse oud-wereld kampioen Roddy Bridges, zeilend met Cliff Nye. Er werd gesproken over “the best Europeans ever” en een groot deel van de deelnemers kon dat alleen maar onderschrijven.

De organisatie van het EK in 2017 is in handen van Nederland en zal plaatsvinden in Akersloot. Het zal lastig worden Portugal te evenaren, maar we gaan het proberen. In de aanloop naar het EK 2017, zeilen de Sharpies hun NK 2016, samen met de Spankers, in het eerste weekend van september in Akersloot. De volledige uitslagen staan op www.eurosharpie16.com.

Meer info is ook te vinden op www.sharpie.nl of via facebook op 12m2 sharpie.

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: