Marit Bouwmeester met acht punten voorsprong naar medalrace

Marit BouwmeesterOp zaterdag 13 augustus zet Laser Radial zeilster Marit Bouwmeester in Rio een achterstand van tien punten om in een voorsprong van acht. Op maandag 16 augustus wacht de beslissende medalrace. Voor de klassementsleider is een vierde plaats voldoende is voor het goud. Pieter-Jan Postma heeft in de Finn klasse zicht op het podium. Postma staat nu vierde. In de 49er FX klasse staan debutanten Annemiek Bekkering & Annette Duetz voorlopig zevende. Het Nacra 17 duo Mandy Mulder en Coen de Koning staan veertiende. Rutger van Schaardenburg haalt in de Laser de medalrace maar kan een medaille vergeten.

Bouwmeester met acht punten voorsprong naar medalrace
In de Laser Radial klasse grijpt Marit Bouwmeester zaterdag de leiding in het klassement. Bouwmeester finishte zaterdag in de negende race als vijfde en kwam in de tiende race als tweede over de finish. Dankzij deze twee sterke optredens weet Bouwmeester een achterstand van tien punten weg om te draaien naar een voorsprong van acht punten op de nummer twee Anne-Marie Rindom. Een medaille kan de Friezin zelfs al niet meer ontgaan. Als Bouwmeester in de medalrace maandag minimaal als vierde eindigt is het goud verzekerd.

Bouwmeester: “Ik moet zeggen dat deze hele week wel een struggle was. In principe is Rio een lastige plek om te varen. Ik ben blij dat ik heb kunnen blijven vechten en vandaag een goede serie heb neergezet. Voor mij kon het eigenlijk niet beter dan de tien punten achterstand om te zetten in een voorsprong van acht punten. Natuurlijk wil iedereen zo winnen als Dorian, dat je de medalrace niet meer hoeft te doen. Maar als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Ik ben gewoon blij dat ik het in eigen hand heb. Een medaille is sowieso al mooi maar hopelijk kan ik het bekronen met een gouden medaille.”

Postma wint en nadert podium
Finn zeiler Pieter-Jan Postma pakt in race 8 de winst voor Josh Junior (NZL) en Giles Scott (GBR). Postma: “Een hele dikke race. Die baan, Ponte, kan ik gewoon heel erg goed lezen. Dat hebben we vorig jaar tijdens het Test Event ook gezien dat ik daar heel goed vaar en nu weer.”
In race 7 leek de Fries lange tijd ook op weg naar een goede klassering. Postma: “In de eerste race lag ik hartstikke goed. Ik lag derde dus dat was een hele stabiele race met eigenlijk een slechte start, goede snelheid en goede slagen. Downwind kwam ik in een windwak te zitten en de vloot heeft zo’n hoog niveau. Je maakt een foutje en hup bam van drie naar 14. Het had een drie en een één moeten zijn ipv een 14 en één vandaag.”
Met nog drie races voor de boeg staat Postma op zes punten van het brons. Postma: “Morgen weer twee heel belangrijke races, dus we gaan nu even op bed. Dan even wat eten, weer op bed. Alle energie voor morgen.”

Bekkering & Duetz voorlopig zevende na dag twee
Het 49er FX duo dat deze Spelen debuteert kende vrijdag een lastige start van het toernooi maar staan inmiddels mede door twee derde plaats op de zevende positie in het klassement. Annette Duetz: “We hadden een moeilijke start. De eerste vrijdag was te vroeg en daarna hadden we nog even paar wedstrijden nodig om erin te komen. Ik denk trouwens dat het meer met de Spelen te maken heeft dan met de omstandigheden. De laatste paar wedstrijden gaan wel echt lekker. We zijn aan het vechten voor elk puntje het gaat niet vanzelf. De condities zijn redelijk onstabiel. Dus je verliest wat, je wint wat. Maar het voelt even zwaar. We zijn nog niet op de helft van het evenement. We hebben nog een paar dagen om te knallen. Het wordt leuk. Morgen eerst even uitrusten en dan nog zes races en de medalrace!"

Mulder en De Koning voorlopig veertiende
Het Nacra 17 duo Mandy Mulder en Coen de Koning zeilt zaterdag naar een zevende en zesde plaats maar pakt ook voor de tweede keer dit toernooi een UFD voor een te vroege start. Hierdoor staat het duo voorlopig veertiende.

Podium buiten bereik voor Van Schaardenburg
Rutger van Schaardenburg zeilt zaterdag in de Laser naar een 20e en 21e plaats en haalt als tiende de medalrace. Met een achterstand van 31 punten op de nummer drie Sam Meech (NZL) is een medaille uit het zicht.

Programma zondag 14 augustus
Op zondag 14 augustus zeilt Dorian van Rijsselberge om 18:05 (NL tijd) zijn gouden medalrace. Om 19:05 (NL tijd) begint Lilian de Geus als zevende met een achterstand van acht punten aan haar medalrace. Verder komt Pieter-Jan Postma in de Finn in actie. Afrodite Zegers & Anneloes van Veen in de 470 en Mandy Mulder en Coen de Koning in de Nacra 17.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: