Breskens Sailing Weekend: meer wind op dag 2

Breskens Sailing WeekendMinder hitte en meer wind zorgen voor een interessante zeilvrijdag in Breskens en er is entertainment voor ontluikend potentieel. Na de eerste schippersbriefing voor de hele vloot – gisteren waren enkel de One Tonners aan de beurt – voeren alle deelnemers van het Breskens Sailing Weekend 2016 gezamenlijk de haven uit richting het strijdtoneel op de Westerschelde.

Terwijl zij op het water zaten, vermaakten ruim veertig jonge zeilers in spé zich tijdens het vernieuwde jeugdprogramma van het DAMEN Breskens Sailing Weekend. Zij kregen vandaag een speciaal programma voorgeschoteld, aangeboden door Delta Loyd en Zeeland Sports & Leisure.

Na een les knopen leggen en een zeilquiz met de Zeeuwse zeiltalenten Esmee van Drielen en Finn Kribbe mocht het internationale gezelschap zelf het water op en de lessen in de praktijk brengen in een optimistzeilboot, kano of een rondje varen met een motorboot in de haven.

Buiten de jachthaven op de Westerschelde was het dag vol gebeurtenissen, die voor de B-vloot eindigde met een finish voor de kust van Breskens. De spannende race naar de haven kon doorgaan omdat er vanaf de plek van de races voor de kust sprake was van een gunstige stroom. Hierdoor was het mogelijk om zonder gebruik van de boordmotor naar de jachthaven van Breskens te varen.

“Toch bleken er naderhand vijf boten die buiten de tijdslimiet bij Breskens aankwamen,” vertelt Marcol de Klerk, wedstrijdleider van de B-vloot. Hierdoor misten deze boten belangrijke punten voor het kampioenschap. Er was ook voor de eerste keer sprake van een klein ongeluk op het water. Een zeiler van de Camelot bukte niet op tijd voor de giek en moest de strijd staken.

Tegelijkertijd had de A-vloot van wedstrijdleider Walther de Block ’s ochtends een probleem met zicht op het water. “We konden van het startschip amper het veld zien,” vertelt hij. “Dan moet je compromissen sluiten, maar dat ging gaandeweg de dag goed. Het is altijd wennen als je elkaar als wedstrijdleiding een jaar niet heb gezien, maar ik ben tevreden over de omstandigheden.”

Bij de One Tonners was de dagoverwinning voor de Berend Botje, nummer-drie van gisteren. De boot van Bart Klinkenberg finishte vlak voor de Prince de Pétarcq en de Pinta van Dirk Hellemans. In de CR 1+2 ging de overwinning naar de Venture voor de Julliet en de Speed. In de CR 3 t/m 6 won de Salty Dog voor de Ambiance en de Magnifique.

Voor zaterdag schat De Klerk kansen voor alle schepen in. “Er is dan meer wind,” vertelt ze. En dat is voor iedereen goed nieuws.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: