Rustige start 52ste Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace

Delta Lloyd 24 Uurs ZeilraceDe 52ste editie van de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace is vrijdagavond tussen 19.00 en 19.45 uur rustig van start gegaan. Onder mooie weersomstandigheden, wind en zon, startten 552 van de 576 ingeschreven boten in veertien plaatsen rondom het IJsselmeer.

Verdeeld over vier startgroepen begonnen de deelnemers in de tocht, de wedstrijdklasse, de multihull- en Rond- en Platbodemklasse voor hun strijd om in 24 uur zoveel mogelijk mijlen af te leggen. Dankzij de gunstige weersomstandigheden die voorspeld zijn voor de komende 24 uur kwamen er veel boten aan de start.

Populairste startplaats was dit jaar Enkhuizen Noord met 90 gestarte jachten. Vanuit deze plaats kunnen de deelnemers alle kanten op. Sowieso was het IJsselmeer favoriet om te starten, waarschijnlijk vanwege de zwakke windverwachting voor de komende 24 uur. Stavoren was een goede tweede waar 72 jachten over de startlijn gingen en Lelystad Zuid derde met 55. Het minst aantal deelnemers (10) werd in Enkhuizen Zuid afgeschoten.

Goede weersomstandigheden
Bij de start stond er op het IJsselmeer en Markermeer een mager briesje uit het noordwesten. Relaxt gingen de deelnemers op weg naar de eerste boei. Vanuit alle startplaatsen is het eerste rak voorgeschreven, daarna kan iedereen zijn eigen route uitstippelen.
De weerberichten zijn gunstig voor deze editie. De wind ruimt later op de avond naar het noorden en in de nacht naar het noordoosten. Vanaf zaterdagmiddag zal hij volgens de voorspellingen uit het oosten waaien, windkracht 2 tot 3. Het wordt tactisch een mooie race met weinig wind. Het snelheidsrecord zal volgens de verwachting niet worden verbroken, maar in elk geval blijft de wind staan tot aan de finish. Vorig jaar nog viel zaterdag vanaf twee uur 's middags de wind volledig weg en konden veel deelnemers de finish niet meer halen. Dit jaar zal het met oostenwind een mooie spinnakerkoers worden naar de finish, een spectaculair gezicht als ruim vijfhonderd boten met bontgekleurde voorzeilen op Medemblik afgaan.

Bloggers
Dit jaar is de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace voor deelnemers, fans en thuisblijvers van minuut tot minuut te volgen via social media, Regatta Radio en livestreaming bij de finish. Ook kunnen tochtdeelnemers meedoen aan de test van het nieuwe track & trace systeem, zodat het thuisfront ze via internet kan volgen. Via de website www.deltalloyd24uurszeilrace.nl zijn deze deelnemers live te volgen. Via Twitter, Instagram en Facebook zullen deelnemers en organisatie gedurende de hele 24 uur updates plaatsen.

Ook heeft de organisatie schippers uit verschillende klassen gevraagd om gedurende 24 uur te bloggen op de Facebookpagina van de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace.

Regatta radio
De Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace is eveneens live te beluisteren via de radio en vanaf zaterdagmiddag is de finish te zien via Youtube. Regatta radio volgt de zeilers van minuut tot minuut met live updates vanaf het water en de wal, interviews met zeilers en gasten in de studio. Vandaag te horen via de internetstream en zaterdag de hele dag op de frequenties van de streekomroep West-Friesland (105.8 en 107.1 FM).

Zo is het grootste zeilevenement van jachten in Noord- Europa niet alleen uniek voor zeilers, maar ook voor fans en thuisblijvers.

Finish
Zaterdag aan het einde van de middag en begin van de avond zullen alle deelnemers massaal voor de kust van Medemblik finishen en een plek voor de nacht zoeken in een van de vier havens. Op de kade is er tot middernacht feest en muziek. Vanaf 17 uur op zaterdagmiddag is de finish live te volgen via onderstaande stream:

foto: Marjolein Brandt

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: