Competitief en tactisch zeilen tijdens subtropisch Breskens Sailing Weekend

Breskens Sailing WeekendHet DAMEN Breskens Sailing Weekend en haar zeilers kregen dit weekend begeleiding van subtropische temperaturen. Deze nieuwe uitdaging maakte deze dertiende editie van het zeilweekend tot een gevarieerde competitie.

Het is geen wonder dat de deelnemende zeilers van het DAMEN Breskens Sailing Weekend iedere ochtend tijdens het ontbijt hun oren spitsen en opkijken van hun boterham of kop koffie. De aandacht is dan volledig gericht op de weerman van dienst. De zeilers worden met dit weerpraatje tijdens de schippersbriefing volledig bijgepraat over de laatste weersituatie op de Westerschelde.

Tijdens het DAMEN Breskens Sailing Weekend is dit weerpraatje van groot belang voor de competitie. Een zuchtje wind meer of minder en een slimme actie kunnen het verschil maken tussen plaats een of twee. Tijdens het weerpraatje op de zondagochtend passeert een zware onweersbui de jachthaven en voorspelt de weerman een windkracht 6 beaufort. Een heel verschil met de subtropische – met minder wind tot gevolg – van de afgelopen dagen, zoals de donderdag toen de zeilers van de One Tonners tijdens een windpauze afkoelden met een frisse duik.
Het tegengestelde gebeurt op de slotdag van het DAMEN Breskens Sailing Weekend. De vloot moet de start bij de Vlakte van de Raan, een zandbank van ongeveer vijf kilometer voor Knokke-Heist, afgelasten door te extreme omstandigheden. Terug in de haven wordt afgesproken om de wedstrijd voor de vloot te verplaatsen naar de Hooge Platen voor de kust van Breskens.

“Er stond vandaag bij vlagen 30 knopen,” vertelt wedstrijdleider Marcol de Klerk. “De zee was echt te hobbelig om buiten te varen.” Ze is verrast over het verloop van het weekend. “Het was geweldig. We hebben in deze laatste vier dagen alle zeilcondities gehad. En alle windrichtingen! Petje af voor alle bemanningen en hun schippers.” Dat vindt ook haar collega Walther de Block. “Ze hebben bijgedragen aan een competitief weekend,” vertelt hij. Ze vinden dat de One Tonners een goede toevoeging zijn aan het startveld. “En zij hebben ook genoten,” vertelt De Klerk. We kregen als wedstrijdleiding een staande ovatie van de zeilers. Dat was prachtig om mee te maken.”

Breskens Sailing Weekend 2016Eindwinnaars per categorie:

IRC 1: Moana (Fançois Goubau)
IRC 2: IBA Sailing Team (Olivier Legrain)
IRC 3: CSI Rakker (Kees Keetels)

Open Nederlands Kampioen IRC 1+2 (gezamenlijk klassement IRC 1, 2 & 3): Elke (Frans Rodenburg)

CR 1+2: Blind Faith (Annick Debuysscher)
CR 3-6: Salty Dog (Rene Bollen)

One Tonners: Berend Botje (Bart Klinkenberg)

ORC 1: Elke (Frans Rodenburg)
ORC 2: Checkmate (Peter de Ridder)
ORC 3+4: CSI Rakker (Kees Keetels)

J-111: Sweeny (Paul van Driel)

Alle dag- en eindklassementen zijn te vinden op onze website. Volgend jaar wordt het DAMEN Breskens Sailing Weekend georganiseerd op 24, 25, 26 en 27 augustus. Voor deze editie willen we alle competitieve zeilers en onze bevlogen sponsoren en vrijwilligers bedanken. Tot volgend jaar!

Tekst: Jessy de Cooker
Foto: Leon van Drielen

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: