Spirit-Ual: meet and greet van Spirit jachten, Spirit zeilers en Spirit bezielers

Spirit-UalBlankenberge verwacht in het weekend van 17 en 18 september meer dan 30 Spiritjachten. Dit merk kreeg bekendheid dank zij de broers Walter en Roland Van Heygen die ze langs de boorden van de Rupel met een bijna uitgestorven vakmanschap en passie hebben gebouwd.

De Spirits -of ze nu 24 voet of 42,5 voet lang zijn- staan bekend om fantastische zeileigenschappen, zeewaardigheid en een -voor de tijd waarin ze werden ontwikkeld- ongeziene slimme leefruimte. Aardig wat Spirits hebben de top van de wedstrijduitslagen bevolkt tussen ’60 en ’90. Ze passen perfect in de laatste hoogdagen van de IOR meting en het begin van het IMS systeem.

Nog steeds zijn het te duchten tegenstanders in de CR rangschikking. Toch blijkt meer dan 80% van de huidige eigenaars geen wedstrijdambitie te hebben. Hun voorkeur gaat uit naar lange cruises op de Noordzee, een stukje Atlantiek en de Scandinavische kusten. Spirit is bekend tussen de Friese Afsluitdijk tot aan de Pas van Zuydcoote, en in de Oost Engelse havens komen kenners likkebaardend kijken naar deze boten.

Samenwerken, samen zeilen, samen klussen
Deze reünie is dus het antwoord op de grote vraag om de bezielers van deze iconische jachten te verzamelen en eventueel een eigenaren / bemanningsorganisatie op te starten. Dit overleg heeft zaterdag 17 september plaats in het nieuwe VVW Blankenberge clubhuis. Het is meteen ook het moment om zowel de Van Heygenbroers als de Ontwerper Jac. De Ridder een ferm applaus te geven. Daarnaast is er een ‘gluren bij de buren’ moment, want iedereen wil zien waar het schip van de buurman anders is dat dan van haar of hem.

Dank zij OMER, traditioneel blond, kan dat met een fiks glas in de hand. s ’Avonds kan worden uitgeweken naar de loods van De Scute, waar een gelegenheidsband van all stars sailors een pittig muziekje het zwerk inkatapulteert.

Ostrea Rose Classics for Spirit
Zondag nemen aardig wat Spirits deel aan de klassieker ‘Ostrea Rose Classic Race’, meer een prestatietocht voor klassiek getuigde jachten (Old Gaffers), Ecume de Mer-s en dus nu ook Spirits. Er komen een vijftigtal schepen aan de start.

Details van het programma staan op www.shiptoshore.be/spirit-ual/

Labels

Auteur:

  • Pit De Jonge

    Pit De Jonge is letterlijk in een scheepsnest geboren. Hij freelancet sinds 1979 als foto- en tekstjournalist of commentator voor binnen- en buitenlandse media. De focus is steeds het water met als thema’s -sport,-recreatie, -toerisme, -competitie,-erfgoed en -economie. Als Ship to Shore verzorgt hij sinds 1987 de communicatie van een brede waaier aan watergerelateerde evenementen en organisaties. 

Voor u geselecteerd: