Veel publiek in Veere tijdens Eredivisie Zeilen

Eredivisie ZeilenOp de Veerse kade stonden zaterdag een aanzienlijk aantal dagjesmensen die een kijkje kwamen nemen bij de Eredivisie Zeilen. Op het Veerse Meer vlak voor de kade werden vandaag 20 wedstrijden gezeild in de strijd om de landstitel. Meest constante prestatie van de dag kwam van het team van De Kaag die op zaterdagavond 10 september de ranglijst voor deze speelronde aanvoert. Ook Scheveningen, Giesbeek en Almere Centraal deden goede zaken.

Stand speelronde Veere na 9 flights (28 wedstrijden)
1 De Kaag 22 pnt
2 Almere Centraal 22 pnt
3 Scheveningen
4 Sneek 24 pnt
5 Roermond 25 pnt
6 Giesbeek 28 pnt
7 Groningen 29 pnt
8 Braassem 29 pnt
9 Heeg 30 pnt

De Kaag op kop met vier stuurmannen
De Kaag is de verrassende koploper van deze vierde speelronde na negen flights. Het team kent vier gedreven stuurmannen waarvan maar een de joystick mag vasthouden. Peter Bisschop (1955) stuurt, Huub de Haer (1958) is crew, Daphne van der Vaart (1994) ook en zo ook Laser radial zeiler Maarten Edauw (1994). Deze vier stuurlui maken regelmatig ruzie aan boord, zoals ze het zelf noemen over de te maken keuzes. Maar ze gaan voorlopig aan de leiding. Maarten Edauw zei het volgende:
“Wij proberen vooral de rust aan boord te houden. We zijn geen getraind team, we zijn allemaal individueel goede zeilers. Daphne kijkt goed buiten de boot. Huub houdt vooral de rust. Peter is een goede stuurman geweest.”

Maar af en toe lijkt het niet alsof jullie de rust aan boord bewaren? “We hebben veel ruzie aan boord gehad, eh sorry meningsverschillen. Hoe komt dat? Tja… We zijn geen getraind team, we zijn allemaal stuurman en iedereen doet zijn eigen ding. Zeker als het wat spannender wordt dan wordt het onrustig. We hebben afgesproken dat ik m’n mond hou. Voorlopig gaat het goed.”

20 wedstrijden in uitdagende omstandigheden
Op het Veerse meer varieerde de windkracht op 10 september tussen 4 en 12 knopen. Daarnaast was de windrichting vooral bij de bovenboei zeer wisselend. Uitdagende omstandigheden. Het was tot de laatste race ongemeen spannend met hele kleine onderlinge puntenverschillen. Nummer één tot en met vijf verschillen slechts vijf punten van elkaar. Een verschil dat in een enkele wedstrijd teniet gedaan kan worden.

Zeeuwse jeugd maakt kennis met Eredivisie Zeilen
Met de hulp van Stichting Sport en Leisure en Zeilschool het Veerse Gat hebben 30 kinderen kennis kunnen maken met de zeilsport en de Eredivisie Zeilen. Het programma van dit ‘side event’ begon al met een levendige presentatie van Volvo Ocean Race zeiler Stefan Coppers over de Plastic Soup. Na hun eigen wedstrijden bezochten deze aspirant-zeilers de Veerse kade voor een kijkje in de Eredivisie keuken.

Zondag 11 september is het de beurt aan de Q-Cup als side event. De Q-Cup is een laagdrempelige wedstrijdserie voor kinderen met een beetje zeilervaring hebben en ook weleens een wedstrijdje willen varen. Ook deze serie past extreem goed als side event bij de Eredivisie Zeilen format.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: