De Kaag wint speelronde vier Eredivisie Zeilen in Veere

KWV De KaagKWV De Kaag wint de vierde speelronde van de Eredivisie Zeilen voor de kade van het historische Veere. De topzeilers van de Kaag, die in eerdere speelrondes 12e, 7de en 10de werden, pakten dit keer de hoofdprijs. Het team bestaande uit Peter Bisschop, Huub de Haer, Maarten Edauw en Daphne van der Vaart was de sterkste in het lichte weer. Het geheim was de mix van twee jonge talentvolle stuurlieden uit de open boten gemengd met twee ervaren kielboot stuurmannen.

Almere Centraal tweede, Scheveningen derde
Op een tweede plaats, met het gelijke aantal punten, eindigde het team van Almere Centraal en derde werden de zeezeilers van Jachtclub Scheveningen. Veere trakteerde de topzeilers van de Eredivisie op zomers weer met relatief weinig wind. Er werden in totaal 30 wedstrijden gezeild op het Veerse Meer.

Kaag stuurman Peter Bisschop zei het volgende:
“We hebben als de Kaag het lek boven, denk ik. Deze mix van vier zeer eigenwijze stuurmannen jong en oud is goed geweest. We hebben niet samen kunnen trainen maar hebben bewezen over voldoende kwaliteit te beschikken.”

“We hebben van elkaar geleerd en echt geprobeerd als team te zeilen. We hebben toch vier paar ogen aan boord. Je ziet gewoon meer dan ik gewend ben alleen in mijn Laser radial. En we moeten als team al onze kwaliteiten en observaties combineren.”

Bisschop besluit: “Het is natuurlijk weleens lastig want we willen allemaal sturen en we hebben allemaal een mening. En het is de kunst om de rust te bewaren. Maar uiteindelijk beslis, ik want ik heb de helmstok in handen.”

Almere centraal blijft koploper Eredivisie Zeilen 2016
Na deze vierde speelronde blijft Almere Centraal koploper van de Eredivisie klassement 2016. Tweede in de eredivisie blijft de KWS uit Sneek en de zeezeilers van Scheveningen behouden ook de derde plaats. Er volgt nog een laatste speelronde in Almere op 30 september en 1 en 2 oktober.

De winnaar van de Eredivisie plaatst automatisch voor de Sailing Champions League 2017. De nummers twee en drie van 2016 maken kans op de voorrondes van de Europese finale van 2017. Er zijn ondertussen 20 landen die meedoen aan de Sailing Champions League.

Sneek verliest kostbare punten
Sneek staat nog steeds tweede in het algemeen klassement. Maar in plaats van in te lopen op koploper Almere Centraal, verliezen de Friezen in speelronde vier kostbare punten.

Gosse de Boer stuurman van de Sneeker boot was helder in zijn analyse. “Je moet in de Eredivisie Zeilen ondertussen in elke race in de top twee eindigen. Dat was ons doel. Dat is drie keer niet gelukt. Een keer een zesde plaats is desastreus, drie keer slecht finishen is niet goed genoeg. We hebben drie grote fouten gemaakt. Dat nekt ons. Vooral die OCS (te vroeg starten red.) is kostbaar. Ons doel was om dichter bij Almere Centraal te komen. We hebben een paar punten verloren.”

www.eredivisiezeilen.nl
Foto: Remmelt Staal

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: