Perfect zeilen tijdens laatste dag Delta Lloyd Open Dutch Championship

Francis en Michel ProotDe laatste dag van het Delta Lloyd Open Dutch Championship is eigenlijk perfect. Prachtig zeilweer, zonnetje en 8 tot 14 knopen verdeeld over de dag. In een aantal klassen waren de winnaars vanmorgen al zo goed als bepaald, maar ook waren er klassen waar het nog enorm spannend was. In totaal zijn er 10 nieuwe Nederlandse kampioenen gekroond.

Met ruim 400 deelnemers mag de organisatie terugkijken op een goed weekend. De eerste dag konden er al veel wedstrijden gevaren worden en ook de zaterdag kon er, ondanks een winddip in de middag veel gevaren worden.

Finn klassement weer open na tweede dag
Met Nicholas Heiner uit beeld voor het Nederlands Kampioenschap, liggen de kansen ineens open voor de Finn zeilers. Nicholas vaart het hele weekend alleen maar eentjes, maar op zaterdag krijg hij door een foute start twee zwarte vlaggen. Het resultaat is 60 punten bij zijn totaal scoren opgeteld en een flinke daling in het tussenklassement. Hein van Egmond mag zich daarop de geluksvogel noemen die nu het Nederlands kampioenschap pakt. “Hier heb ik zes jaar voor gewerkt, vorig jaar eindigde ik nog op een derde plaats”, reageert Hein. “Ik moet wel zeggen dat Nicholas deze prijs eigenlijk verdiend, ik had gisteren helemaal niet door dat hij met twee zwarte vlaggen naar de kant was. Het is zonde voor hem, maar ja, starten hoort ook bij de wedstrijd.” De Zweede Johannes Petterson wordt met twee punten minder tweede en Karel van Hellemond eindigt op een derde plaats. Hij vaart ook in de master klasse, hierin wordt hij wel Nederlands kampioen.

Sterke talenten in de Laser
Een heel sterk NK vaart Niels Broekhuizen, hij is dit weekend favoriet. Yuri Hummel komt hier direct achteraan met een slechts twee punten verschil. De derde plaats wordt bezet door Duko Bos. Maxime Jonker wint het Nederlands kampioenschap in de Laser Radiaal. Zij vaart een heel sterk evenement, beginnend met alleen maar 1tjes bouwt ze voldoende voorsprong op op haar concurrenten. Bij de Laser 4.7, een klasse evenement, gaat het op de laatste dag tussen Annabelle Westerhof en Finn Holtrop. Finn Holtrop is uiteindelijk degene die deze strijd wint.

In de Contender klasse is de laatste dag nog veel mogelijk, het doel van de top 5 is om Paul Verhallen voor te blijven. Hoewel Rene Heynen een goede poging doet, is het niet genoeg, Paul gaat er met de hoofdprijs vandoor. “Ik ben wat zwaarder als Rene, hierdoor had hij vandaag meer voordeel. Maar mijn wedstrijden gingen ook goed vandaag, dit is een mooie bekroning”, aldus de kersverse Nederlands Kampioen. Op deze zelfde baan overheerst Stefan de Vries in de O-Jol, een nieuwe klasse op dit ODC. “Super dat we bij in zo’n groot evenement opgenomen zijn, op deze manier worden we ook goed gezien”, reageert Stefan. “De locatie is wel wat lastig voor onze klasse, zaterdag was vooral voor mij een wat lastige dag met lichter weer. Maar ik ben over het algemeen wel tevreden met mijn wedstrijden.”

De SB20 kent een mooi evenement, Marco van Driel vaart vanaf dag 1 op een eerste plaats. “Het was een mooi toernooi, zaterdag was een moeilijke dag met de vele windshifts. Als team zijn wij al lang samen en we hebben het afgelopen seizoen veel uren in de boot gezeten.” Ook de Yngling heeft op zaterdag een lastige en lange dag. Het is Tom Otte die het hele weekend voorin vaart, de laatste dag sluit hij nog af met alleen maar top 3 noteringen, hiermee kroont hij zich met zijn team Nederlands Kampioen.

49erFX verrast
De 49erFX verrast dit jaar met 10 boten aan de start. De originele teams, met oa Annemiek Bekkering en Annette Duetz, zijn uit elkaar gehaald en gekoppeld aan andere bemanning. Annette vaart met Jeske Kisters, zij winnen het kampioenschap. “We lagen vanmorgen nog achter Annemiek en Kaj, maar wij zijn wat zwaarder waardoor we vandaag beter hebben gevaren. We deden dit weekend eigenlijk vooral voor de lol mee, in de hele vloot was gewisseld van bemanning.” De laatste wedstrijddag in de RS500 gaat het tussen Anneke Kikkert en Marleen de Jager-Blomsma. Marleen is de regerend Nederlands Kampioen, voor Anneke is het zaak de laatste race dag zo goed mogelijk te varen. “Het was nog even spannend, de eerste wedstrijd ging niet zo goed. Maar gelukkig wisten we te herstellen en hebben we het kampioenschap binnen gehaald”, vertelt Anneke.

Lastig weekend voor F18 en Moth
De dag begint met drie Belgische teams in de top 3. De Nederlandse Hans en Marius van Dam en Oscar Zeekant met Karel Begeman hebben nog kansen op een podiumplaats. Uiteindelijk pakken Oscar en Karel het podium. Francis en Michel Proot kronen zich kampioen, tweede wordt Patrick Demesmaeker met Gilles Tas. Voor de F18 was het geen makkelijk weekend, weinig wind en af en toe lang wachten. Ook voor de Moth waren het niet de meest ideale omstandigheden. Hier eindigt ook geen Nederlander als Nederlands kampioen, maar een Engelsman. Michael Lennon heeft al heel wat uurtjes in de Moth gevaren, de ervaring die hij meeneemt zorgt ervoor dat hij op een eerste plaats eindigt. Tweede is de Belgische Morgan Good. Ben Koppelaar is de beste Nederlander, hij eindigt op een derde plaats. “Meer had er ook echt niet ingezeten, deze derde plaats is eigenlijk al meer als ik had verwacht.” Dat Michael eerste wordt vindt Ben niet heel verrassend. “Hij vaart al jaren in de Moth, in Engeland is het ook een hele grote klasse. Daarbij is hij ook ontwerper van de zeilen.”

Matchracers een welkome aanvulling
De laatste dag van het Matchracen streeft Lorenz Muller ernaar zijn eerste positie te behouden. Hij slaagt hier niet in, grote concurrent Dirk-Jan Korpershoek verslaat hem waardoor Dirk-Jan naar de finale mag. Hier vaart hij tegen Jelmer Velds, ook hiervan weet hij te winnen. “Vandaag ging het goed, we hebben gedaan wat we moesten doen. Het is ook mooi om als matchracers bij dit evenement te horen, het geeft net wat extra sfeer aan de wedstrijden en natuurlijk vooral hierna”, reageert de Nederlands Kampioen matchracen.

Kwalificatie Jeugd WK
Dit evenement geldt als een officieel kwalificatie moment voor het Jeugd WK in Auckland komende december. In de RS:X, 29er en Laser Radiaal gaan de winnaars (de beste vrouw en de beste man) naar dit WK, er staat dus heel wat op het spel voor deze zeilers. In de 29er zijn het Lars Postma en Quinten Bramervaer die een ticket naar het WK winnen. Zij varen heel constant in de top 3 gedurende het weekend. Het beste vrouwenteam in deze klasse is Ismene Usman met Elise de Ruyter. Ook voor de Laser Radiaal geldt dit evenement als een officiele kwalificatie. Hier is Mirthe Akkerman de gelukkige, vorig jaar mocht zij ook al naar het Jeugd WK, een knappe prestatie. Stijn Paardekoper is de beste man in de Laser Radiaal, hij wint hier het ticket naar Auckland. Voor de RS:X geldt dit tevens als officieel kwalificatie moment. Sil Hoekstra vaart bijna het gehele weekend 1tjes, met een enkele tweede plaats is hij oppermachtig op de plank. Aimee van ‘t Hoff is de beste bij de vrouwen.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: