Eredivisie Zeilen in Veere: dag 1 speelronde 4

Eredivisie ZeilenDe vierde speelronde van de Eredivisie Zeilen ging na een zomerstop weer van start voor de kade van het historische Veere. De zomer reist mee met de hoogste zeilclubcompetitie in Nederland. Zo ook in Veere waar sprake was van stralend zomerweer en wat weinig wind. Na zeven gezeilde wedstrijden gaf de wedstrijdleiding de verwoede pogingen op. De wind was te variabel voor Eredivisie waardige wedstrijden.

Giesbeek en Sneek sterk begin
Met slechts twee gezeilde flights is er nog weinig te zeggen maar de vroege vorm van de Giesbekers en de Sneekers is voldoende om in elk geval te noemen. Sneek dat tweede staat in het algemeen klassement van de Eredivisie 2016 en Giesbeek dat vierde staat, laten zien dat ze een serieuze gooi doen naar een aanval op de top. Koploper van het algemeen klassement ‘Almere Centraal’ staat derde.

Talentploeg zeilster Daphne van der Vaart maakt Eredivisie debuut
Daphne van der Vaart (22) die voor de Delta Lloyd Talentploeg uitkomt in de Laser Radial, maakte op 9 september haar debuut in de Eredivisie Zeilen. Met haar vereniging ‘De Kaag’ zeilde Van der Vaart twee goede races in Veere. Aan boord bij ‘De Kaag’ ook voorzitter van het Watersportverbond Jan Berent Heukensveldt Jansen. Dit sterrenteam staat voorlopig op een gedeelde vierde plaats van deze speelronde in Veere.

Van der Vaart gaf de volgende reactie
‘Ik vind het ontzettend leuk. Korte wedstijden, dicht bij de kant, het tempo ligt lekker hoog. Heel goed concept. Een hele nieuw ervaring in vergelijking met de Laser. In deze boot heb je extra zeilen. Best heel raar Het is heel leerzaam. In de Laser zet ik alleen m’n mast in het potje en over trim hoef ik niet na te denken.”

“Het is heel gek dat ik niet aan het roer zit. Je geeft letterlijk de touwtjes uit handen. Ik weet weinig over teamwork, communicatie aan boord. Ik doe veel nieuwe kennis op. Ik zie dit echt als iets dat kan bijdragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling.”

“Ik denk alle jonge zeilers moeten instappen in dit initiatief het is echt heel leuk, een heel leuk concept. Ik denk ook internationaal en op de Olympische Spelen naar dit concept zullen kijken. Dit heeft de toekomst. Het is simpel. Ik denk dat je het format nog korter kan maken. Vergelijkbaar met BMX. Voorrondes, de helft naar halve finales dan medalrace en drie dagen varen. De sport moet interessanter worden en dit is de goede weg.”

Wordt vervolgd op 10 september met race 8
Op 10 september start de Eredivisie Zeilen met race acht. De weersvoorspelling is iets beter van die van 9 september. Het race comité doet een poging om zoveel mogelijk wedstrijden te starten en het programma in te halen.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: