Stormvloedkering Nieuwpoort: Zeilers vragen dringend een beter alternatief

Stormvloedkering NieuwpoortNieuwpoortse zeilers hebben een serieus probleem met de geplande stormvloedkering in de havengeul. De vernauwde doorgang zou voor gevaarlijk veel stroming zorgen en bovendien de toegang belemmeren voor de kleinzeilerij en de kajuitzeiljachten. Een stormvloedkering is misschien wel doeltreffend, maar NIET de ideale oplossing, klinkt het bij de Nieuwpoortse zeilers.

Nieuwe stormvloedkering in Nieuwpoort bemoeilijkt het in en uitvaren.
Wie in Nieuwpoort de havengeul wil binnenlopen kan dat op dit moment nog relatief gemakkelijk. Bij het binnen-en buitenvaren word je niet gehinderd door zeeschepen zoals in Zeebrugge of Oostende en je moet geen rekening houden met hoog of laagtij zoals in Blankenberge. Daar komt in de toekomst misschien verandering in. Nieuwpoort wil zijn inwoners namelijk beschermen door middel van een stormvloedkering. Stormvloedkering Nieuwpoort

Stormvloedkering Nieuwpoort Veel vragen en bedenkingen
Het project zou hetzelfde systeem hanteren als de schelpenstructuur op de Thames. Daar zorgen zeven deuren voor bescherming, in de havengeul van Nieuwpoort zou dat er slechts één zijn. Buiten de visuele vervuiling hebben de zeilers een aantal vragen en bedenkingen:

  • De nauwe doorgang zorgt voor extreme stroming.
  • Als de deur niet werkt kan niemand nog binnen of buiten.
  • Is deze extreem dure oplossing wel doeltreffend?
  • Zijn de alternatieven (een strekdam zoals in Oostende) voldoende onderzocht?
  • Gaan de zeilers Nieuwpoort niet links laten liggen als je er niet meer probleemloos binnen of buiten kan?
  • Wat zijn de economische gevolgen?
  • Komt de organisatie van wereldkampioenschappen zoals die van Laser dit jaar op deze manier niet in het gedrang?

Gesprek met minister Ben Weyts
Veel vragen waar op dit ogenblik nog geen sluitend antwoord op is. Binnen een paar weken heeft de actiegroep een gesprek met de minister van openbare werken en mobiliteit Ben Weyts. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd. De Nieuwpoortse zeilers hebben in afwachting een Facebookpagina opgericht.

Petitie en facebookpagina
Via een petitie willen ze de aandacht trekken van de overheid op de mogelijke nevenwerkingen van zulk een stormvloedkering. Nevenwerkingen die nefast zullen zijn voor de zeilsport! Wij tekenden alvast de petitie. https://www.facebook.com/groups/ActieComiteNieuwpoortHavengeul

Lees ook: VIDEO: Actiecomité boekt succes: minister Ben Weyts herbekijkt dossier stormvloedkering

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: