Zeilen op een nastormse winterdag bij de Grevelingencup

Grevelingencup zeilen 2017Na een zeldzaam intense winterse storm doormaakt te hebben, mochten de zeilers van de Grevelingencup afgelopen zondag 15 januari aantreden voor de 4e wedstrijddag van de winterserie zeilen op het Grevelingenmeer.

De voorspelling was wederom een rustige, zo na de storm. Met een zwakke 8 knopen zou de wind in schel contrast staan met de dagen ervoor, waar er zelfs windsnelheden gemeten werden van meet dan 40 knopen. Het winters koud worden, misschien zelfs met een enkele winterse bui. Echte winter wedstrijden dus.

Lezing Henk Plaatje over de regels
Voorafgaand aan de wedstrijddag organiseerde de Grevelingencup voor de deelnemers een lezing van Henk Plaatje, met alles over de nieuwe en oude regels van het wedstrijdzeilen. In een volle zaal konden de zeilers uitgebreid discussiëren en leren over wat te doen op het water, bij protesten en hoe je netjes te gedragen in een wedstrijd.

Lezing Henk PlaatjeLezing Henk Plaatje

Zeilwedstrijd met zeer wisselende wind
Zondag was het zover. Na lang wachten en onrustig uit het raam kijken de dagen van te voren mocht iedereen weer het water op.
De dag begon feestelijk met het palaver, waar een heus nieuwjaarsfeest tot stand kwam. Voor veel van de zeilers ook weer de eerste keer dat men elkaar weer zag in het nieuwe jaar, dus genoeg reden voor alle gezelligheid.

Vanwege de zwakke windsvoorspelling werd er een extra korte baan gevaren. Zodat ondanks de weinige mijlen over de dag heen, toch een hele wedstrijd gevaren kon worden.

Om 11 uur knalden de eerste schepen de startlijn over, startend aan het parcour over de Grevelingen. Met 8 knopen wind was het nog prima zeilen en konden techniek, tactiek en trim ten volle worden ingezet.
De voorspelde dip in de wind bleef lang uit en voor een groot deel van de dag ging het zeilfestijn in alle pracht door. Toen er in het begin de middag een lange bui opkwam zetten, begon de wind inderdaad af te nemen. Desondanks kwam de eerste boot om half twee vrolijk, maar nat, over de lijn.

Voor de schepen die volgden Was de vond de laatste fase van de wedstrijd plaats in bui en windstilte. Hoewel dat erg langzaam ging, mocht gelukkig even voor 3 uur weer de wind aan. De schepen die braaf in de wacht lagen voor de lijn maakten meteen weer snelheid en schoten over de lijn.

Uitslagen

Met de resultaten van januari zien de tussenstanden er als volgt uit:

Toer 1
1. B. Kamps, Bon Vivant
2. Klaus Krischke, Apparillo
3. J. Kuijpers, Oliver

Toer 2
1. Jean Luteijn, Nice2Have
2. Antonius Golverdingen, Serena
3. Hans Cox, Scaldis

Toer 3
1. Paul Stoelinga, Rooie Rakker
2. Alexandra Piloy, Miraculous Mint
3. Alex Platteel, Blauwe Libel

Toer S 1
1. A.H. Hubregtse, FLIN
2. H. Woudenberg, Just Us
3. A. Schakel, Missing Link

Toer S 2
1. Jan Willem Kramer, AQUA VITESSE-RICOH
2. K&B Vanoverberghe, FarFelu
3. R.C. Zeedijk, Lightning

Toer S 3
1. Martinus Verbaten, Inspira
2. Fred Cunes, Cuniek
3. E. de Wit, Overruled

Toer S 4
1. Coen Dusseljee, Max
2. Gaston Moonen, Top Gear
3. Gerard D. Jonker, Emily

ORC
1. Robert van der Bruggen, www.reco-sailingteam.nl
2. J.C. Bornet, Jai Alai
3. Tako Heins, Windveer

J80
1. Peter Paul de Vries, Led 2 Lease
2. Laura Vroon, Joie de Vivre
3. Edwin Spaans, J-String

31.7
1. W.P.M. Hermans, Blauwe Knoop
2. Theo Ossewaarde, The 1st One
3. Thijs van Hulst, Big Time

Multihull
1. Karst Hoogenboom, Het Verstand van Poeh
2. Rudoft de Willigen, Yippie Yo
3. Bart Gabriel, Triki
Voor de overige uitslagen of daguitslagen, kijk op www.grevelingencup.nl

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Online strategie, E-commerce en Digitale Marketing. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: