Melbourne wordt extra stop in de Volvo Ocean Race

MelbourneNa 12 jaar afwezigheid doet de Volvo Ocean Race in 2017 opnieuw het Australische continent aan. De extra stop in Melbourne op de route van de komende editie is een kerstcadeau voor alle sportfans. Door deze op vrijdag in Melbourne aangekondigde routewijziging zal de Race voor de achtste keer Australië aandoen.

Het wordt een compacte stopover in Melbourne, tussen Kaapstad en Hong Kong in. Met deze aanvulling is de route van 45.000 nautische mijlen compleet. De teams zullen driemaal zoveel nautische mijlen over de Zuidelijke Oceaan afleggen als voorheen.

Minister van Toerisme en Grote Evenementen John Eren zei: “De Volvo Ocean Race biedt de bewoners van Victoria kans om ’s werelds beste zeilteams in actie te zien. Evenementen op deze schaal zijn fantastisch voor de hele bezoekerseconomie. Ze zorgen voor volle restaurants en hotels, en voor drukke winkelcentra.” Tot slot zei hij: “De regering van Victoria is trots om met een scala aan toegewijde partners te werken aan de ondersteuning van dit markante zeilevenement.”

Het traject Kaapstad-Melbourne vormt nu de derde etappe van 6.300 nautische mijlen lang, waarmee dubbele punten worden gescoord. Melbourne verwelkomt de stopover van een week, maar zonder een havenrace. Daarna begint de vloot aan de vierde etappe richting Hong Kong. Volgens de prognoses zal de one-design Volvo Ocean 65-vloot rond Eerste Kerstdag aankomen.

De geschiedenis van Australië met de Volvo Ocean Race gaat terug naar de allereerste editie in 1973-74. Australië ontving de Race in totaal zevenmaal. In 2005-06 deed de Race Melbourne voor het eerst aan. De terugkeer in 2017 wordt de tweede maal.

“We zijn blij om weer naar Melbourne te racen. Het is een levendige stad van sport en cultuur met een sterke maritieme erfgoed”, zei Volvo Ocean Race COO, Richard Mason. “Ik ben zelf in Australië geboren, dus ik ben ongelofelijk enthousiast over het feit dat de Race Down Under gaat. Ik weet zeker dat de zeilfans in het gehele land staan te popelen om de boten en zeilers zelf met eigen ogen te kunnen aanschouwen.”

De volledige route bevat nu tien etappes met twaalf respectabele gaststeden op zes continenten.

Volvo Ocean Race route
De teams zullen op 22 oktober 2017 vanuit het Spaanse Alicante starten. Ze racen van Lissabon naar Kaapstad, Melbourne en Hong Kong, gevolgd door de scoringsloze overtocht naar Guangzhou in China. Na de stopover in Guangzhou, met inbegrip van de havenraces, vindt de herstart plaats naar Auckland. Van daaruit koerst de vloot richting het Braziliaanse Itajaí, Newport, Rhode Island, Cardiff, Göteborg en tot slot naar de grote finish in Den Haag.

De twee Zuidelijke Oceaan-etappes van Kaapstad naar Melbourne en van Auckland naar Itajaí, plus de Noord-Atlantische oversteek van Newport naar Cardiff zijn goed voor dubbele scores. De langste etappe van de 45.000 nautische mijlen rondom de wereld wordt de race van Auckland naar Itajaí over de afstand van 7.600 nautische mijlen.

De Volvo Ocean Race kondigde recent enkele grote veranderingen in de regels van de 43-jarige klassieker onder de jachtraces aan. Ondermeer een aanzienlijke stimulans voor teams om voor gemengde bemanningen te kiezen.

Nu dat de route definitief is met de toevoeging van Melbourne, heeft de Race het tijdsschema voor de gehele 2017-18 editie vastgesteld. De belangrijkste data zijn als volgt:

Alicante

Race Village opent – 11 oktober 2017
Alicante In-Port Race ­– 14 oktober 2017
Leg 1 Start – 22 oktober 2017

- - - -

Lisbon

In-Port Race – 28 oktober 2017
Leg 2 Start – 5 november 2017

- - - -

Cape Town

In-Port Race – 8 december 2017
Leg 3 Start – 10 december 2017

- - - -

Melbourne

Leg 4 Start – 2 januari 2018

- - - -

Hong Kong

In-Port Race – 27 januari 2018

- - - -

Guangzhou

In-Port Race – 4 februari 2018

- - - -

Leg 5 Start – 7 februari 2018

- - - -

Auckland In-Port Race – 10 maart 2018
Leg 6 Start – 18 maart 2018

- - - -

Itajaí

In-Port Race – 20 april 2018
Leg 7 Start – 22 april 2018

- - - -

Newport

In-Port Race – 19 mei 2018
Leg 8 Start – 20 mei 2018

- - - -

Cardiff

In-Port Race – 8 juni 2018
Leg 9 Start – 10juni 2018

- - - -

Göteborg

In-Port Race – 17 juni 2018
Leg 10 Start – 21 juni 2018

- - - -

Den Haag

In-Port Race – 30 juni 2018

Australië in de Volvo Ocean Race:

– 11 Australische zeilers namen deel aan de 2014-15 editie van de Race: Will Oxley (Alvimedica), Phil Harmer en Luke Parkinson (Abu Dhabi Ocean Racing), Sophie Ciszek, Stacey Jackson en Liz Wardley (SCA), Andrew Cape (Brunel), Chris Nicholson, Tom Johnson en Tom Addis (allen Team Vestas Wind), Jack Bouttell (Dongfeng Race Team).

– De Volvo Ocean Race deed Australië reeds zevenmaal eerder aan: Sydney in 1973-74, 1997-98 en 2001-02, Fremantle in 1989-90, 1993-94 en 1997-98, en Melbourne in 2005-06.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: