Wereldbeker zeilen in Miami: Goud voor Nederlandse 470 zeilsters Zegers/Van Veen

Afrodite Zegers en Anneloes van VeenDe Team Delta Lloyd 470-zeilsters Afrodite Zegers en Anneloes van Veen varen sterk in de Sailing World Cup Miami. In 10 races pakken ze 4x de overwinning. Vanaf dag 1 gaan ze aan de leiding in de fleetraces, en behalve een hele kleine terugval naar de 2e positie op dag drie van het evenement, zeilen ze dag vier en vijf weer aan kop, en gaan dus aan de leiding bij de start van de medalrace op zondag 29 januari.

Die medalrace is een hele spannende, want maar liefst 3 andere teams hebben nog kans op goud. En met slechts 1 punt voorsprong op de nummer 2, het Britse duo Weguelin/McIntyre, is het voor de Team Delta Lloyd 470- dames zaak om alles op alles te zetten en de Britse boot in ieder geval voor te blijven.

Ongewoon spannende medalrace 470 – stuivertje wisselen tot op de laatste meters
De medalrace 470 is een ongelofelijk spannende. Het Franse team Blandin/Retornaz wint de medalrace en wordt uiteindelijk 5e, maar de echte strijd gaat tussen Zegers/Van Veen en het Britse duo Weguelin/McIntyre. Voor de Nederlandse dames was het zaak om die boot voor te blijven, maar het bleef stuivertje wisselen tot op de laatste meters. Maar het is de dames gelukt, tweede in de medalrace, wat goud betekent in het eindklassement.

Afrodite Zegers: “het was een leuke strijd tegen de Britse dames en zeker spannend. We zijn gewoon blijven doen wat we moesten doen, het was een goed strategisch spel. De Britten zijn snel en heel goed in positie kiezen, daar hebben we deze week echt veel van geleerd.”

En het weer, de regen en de vlagen wind vandaag, was dat te doen?

Anneloes van Veen: “Ik vond dit eigenlijk wel makkelijker, lekker Hollands weer, dat zijn we wel gewend!”

Eindklassement:
1. Afrodite ZEGERS / Anneloes VAN VEEN (NED), 26 punten
2. Sophie WEGUELIN / Eilidh MCINTYRE (GBR), 29 punten
3. Silvia MAS DEPARES / Paula BARCELO MARTIN (ESP), 39 punten

Laser Radial: Maxime Jonker valt met een 11e plek net buiten de medalrace
De Laser Radial-zeilster Maxime Jonker laat een constant stijgende lijn zien gedurende de Sailing World Cup. In het altijd grote Laser Radial-veld, met maar liefst 51 deelnemende boten, begint Jonker na dag 1 op een 12e positie. Waarna ze iedere dag een paar plekken omhoog klimt. Na dag 4 staat de Laser Radial-zeilster al op een 7e plek in het klassement, en ze lijkt op de medalrace af te koersen. Op de laatste dag voor de medalrace krijgt Jonker in race 9 echter de ‘zwarte vlag’, wat een fout bij de start aangeeft. Die race moet ze als schrapresultaat noteren, en in race 10, haar minst goede race van de week, wordt ze 26e. In het klassement houdt dit in een 11e plaats: met 17 punten achterstand op de nummer 10 van het veld mist Maxime Jonker deelname aan de medalrace.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: