Code Groen op de Oosterschelde tijdens de eerste Goofies zeilrace van 2017

Goofies zeilraceDe deelnemers aan de Goofies zeilwedstrijden in Colijnsplaat van afgelopen Zaterdag hadden vooral vóór de race een aantal uitdagingen. Hoe komen ik en mijn bemanningsleden heel in Colijnsplaat want in bijna heel het land had het KNMI voor het verkeer code oranje of rood afgegeven vanwege de sneeuw en ijzel.

Vooral deelnemers en de bemanningsleden die vanuit het noorden of oosten van Nederland en België kwamen ondervonden verkeershinder. Zij waren soms heel lang onderweg.

De gladde wegen en de files door ongevallen die daarvan het gevolg waren zorgden voor oponthoud. In Zeeland waren de wegen gelukkig al goed begaanbaar. Daar was de dooi in de loop van de morgen al ingetreden.

Door die dooi konden de dekken van de schepen met een paar putsen zeewater ook van de sneeuw en het ijs worden bevrijd. Een absolute voorwaarde om in de winter veilig te kunnen zeilen en de bemanning compleet en aan boord te kunnen houden! De zeilers die de extra moeite hadden genomen en er in slaagde om in Colijnsplaat te komen, hadden daar geen spijt van. Tijdens de wedstrijd op de Oosterschelde was er voor alle zeilers weer “code groen”: Goed zeilweer met een langzaam ruimende ( met de wijzers van de klok draaiende) wind en afwissende banen. Samen zorgde dat er voor dat alle boten tijdig voor laag water binnen konden varen. De zeilers, en niet alleen de winnaars, gaven in ieder geval aan dat ze over de wedstrijd en de baan zeer tevreden waren.

Één schipper zeilde niet de correcte baan. Bovendien deed hij dat duidelijk in het zicht van de finishploeg. We houden het op een vergissing. Hij kreeg, geheel in de geest de Goofies, een strenge maar rechtvaardige tijdstraf. Daardoor werd in ieder geval elk voordeel dat hij eventueel van zijn “illegale operatie” zou kunnen hebben gehad, weggenomen.

De uitslagen van de Goofies zeilwedstijden van januari 2017:

Winnaar in ORC A werd Frans de Vries Lentsch uit Rotterdam met de STORTEMELK voor Marco de Bat uit Terneuzen met de BATELEUR en Piet Briels uit Halle Zoersel (B) die met de Antilope derde werd.

In IRC A ging de overwinning naar Marco de Bat uit Terneuzen met de BATELEUR voor Frans de Vries Lentsch uit Rotterdam met de STORTEMELK en Vincent Wilmart uit Genval (B) die met de AZAWAKH derde werd.

ORC B
In ORC B won Eric Jan de Ridder uit Oss met de VINDIO voor zijn oom Kees de Ridder uit Kats met de ALDEBARAN 5 en Johan Bol uit Kruiningen die met de ABOEN derde werd.

In IRC B won Johan Bol uit Kruiningen met de ABOEN voor Bert Janssens uit Berlaar (B) met de PRINCE DE PETARQUE en Christof Lamproye uit Kortenberg (B) die met de ENIGMA derde werd.

Ongemeten A.
De overwinning in ongemeten A was voor Mark van Driel uit Rhoon met de FAMOUS GULL 2 voor Schoenmakers Pluym uit Zwijndrecht (B) met de JACK UZI en Philip de Cort uit Hemiksem (B) die met de WALHALLA derde werd

Ongemeten B:
De overwinning ging hier naar Leo Haastrecht uit Meise (B) met de BOEBOE voor Jan Jakob Muyls uit Meise (B) met de FARTHER BRUIN en Christiaan Hartsema uit Stellendam die met de JACQUELINE derde werd.

Volgende wedstrijd in Colijnsplaat
De volgende Goofies zeilwedstrijd is in Colijnsplaat op zaterdag 4 februari 2017.

Foto: Con Spiroto (Spirit 37) van Daems Bob

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: