Team NL pakt brons op Rooster RS Aerocup in Malcesine

RS Aerocup in Malcesine

De Rooster RS Aerocup telde 49 boten aan de start vanuit 13 verschillende landen. Een grote internationale vloot voor intensieve en plezierige wedstrijden in de spectaculaire omgeving van het Gardameer. Team NL bestond uit Harmon de Lange, die zijn debuut maakte in een RS Aero 9 en gelijk een bronze medaille mee naar huis mocht nemen.

Karlijn van den Boogaard zeilde in een RS Aero 5 en behaalde een 4e plaats.

7 oktober: trainingsdag

Op 7 oktober is er eerst voor iedereen die aanwezig was een training georganiseerd. Peter Barton (GBR Zilver RS Aero 7 WK 2017) legde de zeiltrim uit en daarna gingen er zo’n 30 boten het water op. De wind kwam eerst uit het Noorden, de Peler, en vlak daarna kwam er een mooie thermische Zuidenwind bij, de Ora, die het Gardameer kenmerkt als windzekere bestemming.

8-10 oktober: wedstrijden

Waar vorig jaar één start was voor alle zeilgroottes samen, waren er nu ruim voldoende deelnemers voor een aparte RS Aero 5, 7 en 9 start. De races startten om 13.00 uur, de verwachte tijd dat de Ora op komt en die kwam ook, al was het een lichte wind.

RS Aero

In de RS Aero 9 nam Liam Willis (GBR Zilver RS Aero 9 WK 2017) de leiding, met Simon Maguire (GBR) en Harmon de Lange (NED) erachter. De tweede dag was er iets meer wind en nam Thomas Sandstrom (SWE) de 3e plek over. In de RS Aero 7 maakte de lokale Italiaan Patrick Zeno (ITA) zijn debuut en stond de eerste twee dagen op de 1e plek, waar hij Peter Barton (GBR) en Paul McMahon (IRE) achter zich liet. In de RS Aero 5 had Kate Sargent (GBR 1st Lady RS Aero 5 WK 2017 a.k.a. Pocket Rocket) af en toe een rak voorsprong op de 2e, Roy van Maanen (IRE) en ook dat zette zich de tweede dag voort. Jon Harvey (GBR) stond na de tweede dag stabiel op de 3e plek.

De derde dag startte de eerste race al om 8.30 uur om in de Peler (Noordenwind) te kunnen zeilen. Die kwam en met af en toe +20 knopen en golven was het hard werken. Dit schopte de uitslagen ook weer een beetje in de war. In de RS Aero 7 nam Peter Barton de overwinning met drie keer een 1e plaats, meer wind was duidelijk in zijn voordeel. In de RS Aero 5 was de top 3 redelijk gevestigd, maar verder werd die laatste dag nog flink om posities gestreden. Onder andere Karlijn van den Boogaard (NED) en Harmon de Lange (NED) hadden de eerste twee races wat moeite met de hoeveelheid wind en konden niet altijd de boot recht houden. De derde race wisten ze zich beiden te herpakken wat voor hen leidde tot een 3e plaats in hun eigen vloot, waardoor Karlijn naar de 4e plek steeg. Harmon kwam hiermee terug op de 3e plek in de RS Aero 9.

Socials

Naast de dagelijkse heerlijke Pasta Party na het zeilen bij de jachtclub Fraglia Vela Malcesine, werd er iedere avond een mega lange tafel gereserveerd in een restaurant om samen een diner te genieten voor wie wilde. Dat maakte het na het racen ook erg gezellig (en af en toe wat moeilijker om ‘s ochtends weer op te staan ;)). Al met al een prachtig evenement!

RS Aero

De RS Aero is met eenzelfde rompvorm op te tuigen met een 5, 7 of 9 zeil. Hij is ultralicht, snel in plané en makkelijk te zeilen. Er is een officieel internationale klasse met een jeugd, dames en master sectie. Er zijn demo boten beschikbaar om te testen, ook bij de najaarstrainingen in Vinkeveen. Voor meer informatie over de boot en de wedstrijdkalender kijkt u op rsaero.nl

Tekst: Karlijn van den BoogaardInline afbeelding 1Inline afbeelding 2

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Comments

Voor u geselecteerd: