Brad Jackson wordt nieuwe schipper Team AkzoNobel

Brad Jackson

Driemaal Volvo Ocean Race winnaar Brad Jackson (NZL) werd zonet door team AkzoNobel bekend gemaakt als schipper van de Nederlandse Volvo Ocean Race boot, nu zonder Nederlanders aan boord.

Brad Jackson (49) uit Auckland, Nieuw-Zeeland, is toe aan zijn zevende Volvo Ocean Race. In de editie 2014-15 coachte hij de Zweedse vrouwenboot Team SCA.

Jackson zal aan boord twee taken op zich nemen: die van schipper en wachtleider. De wachtleiders functie deelt hij met de Braziliaan Joca Signorini (BRA). Deze benoeming van Brad Jackson volgt op het recente vertrek (lees: ontslag/contractbreuk/drooglegging) van Simeon Tienpont (NED).

Brad Jackson is volgens AkzoNobel een van 's werelds meest ervaren en gerenommeerde professionele oceaan racers en zijn naam is een synoniem met de Volvo Ocean Race.

Ervaring Brad Jackson

Toen Jackson 25 jaar was zeilde hij de Whitbread Round the World Race (de vorige Volvo Ocean Race-titel van 1993-1994) en won toen aan boord van het maxi-jacht New Zealand Endeavour, destijds geschipperd door zijn landgenoot Grant Dalton.

Jackson eindigde tweede in de Whitbread Round the World Race van 1997-98 op de maxi Merit Cup, ook met Grand Dalton als schipper en dan vierde in de Volvo Ocean Race van 2001-02 aan boord van Team Tyco, onder leiding van Kevin Shoebridge (NZL). In 2001-02 won hij met Mike Sanderson (NZL) op ABN AMRO 1  en in 2005-06 met Torben Grael aan boord van Ericsson 4.

In de Volvo Ocean race van 2011-12  werd Brad Jackson wachtleider aan boord van Puma Ocean Racing met Ken Read als schipper.

Brad Jackson finishte nooit lager dan een vierde plek in de Volvo Ocean Race in al (6) zijn Volvo Ocean race campagnes. Zijn record van drie overwinning werd slechts geëvenaard door twee andere zeilers : Stuart Bannatyne en Mark Christensen, ook Nieuw Zeelanders.

Brad Jackson

Quotes van Brad Jackson

“Het is een voorrecht om een team van mensen te leiden die zo getalenteerd en geëngageerd zijn als deze - zowel op het water als aan land,” zei Jackson. “Alle krediet voor de kwaliteit van Team AkzoNobel moet naar Simeon Tienpont gaan.”

“We hebben een moeilijke tijd doorgemaakt sinds Simeon's vertrek, maar ik ben trots op de manier waarop iedereen van team AkzoNobel heeft gereageerd en nu is het tijd om ons te concentreren op de race, die begint binnen zes dagen.”

“Ik ben zeer dankbaar voor de steun die ik van binnen het team heb gekregen. Het is niet de ideale voorbereiding op de race waarop we hadden gehoopt, maar ik weet dat we snel vooruit kunnen gaan en we hard kunnen zeilen tijdens de start van de eerste etappe".

Bemanning Team AkzoNobel

Het team zal eerstdaags het negende bemanningslid aankondigen.

Brad Jackson (NZL) – schipper, wachtleider
Brad Farrand (NZL) – voordekker, zeiltrimmer
Martine Grael (BRA) – zeiltrimmer
Luke Molloy (AUS) – stuurman, zeiltrimmer
Emily Nagel (BER) – zeiltrimmer
Jules Salter (GBR) – navigator
Nicolai Sehested (DEN) – bootsman, stuurman, zeiltrimmer
Joca Signorini (BRA) – wachtleider, stuurman, zeiltrimmer

English version: Brad Jackson to lead team AkzoNobel in the Volvo Ocean Race
 

UPDATE 17/10/17 15:13

Een oud Whitbread deelnemer, thans internationaal jurylid vertelt: “AkzoNobel zou een Rule 69 mogen krijgen voor het in diskrediet brengen van de Volvo Ocean Race en de zeilers”.

UPDATE 17/10/17 20:48

AkzoNobel orkestreerde zelf verdeeldheid binnen zeilteam Simeon Tienpont

UPDATE 17/10/17 21:31

De wethouder van de gemeente Den Haag zegt teleurgesteld te zijn als de AkzNobel-boot niet langer een "Nederlandse boot"  zal zijn. Immers de gemeente is co-sponsor van de boot.

UPDATE 18/10/17 19:17

AkzoNobel woordvoerster Emily Caroe verklaart in Alicante dat het team onderling besloten heeft om Brad Jackson als schipper te benoemen. Van loyaliteit is er dus geen sprake ondanks de blablabla van de woordvoerster.

Brad Jackson vertelt in een interview met het NOS: "We moeten aan de race gaan denken. Hopelijk wordt het rond die andere zaken wat stiller".

UPDATE 18/10/17 20:05

Sailing Illustrated schrijft op haar website dat Rome Kirby een contract heeft getekend bij Team AkzoNobel. Dit zou de negende man worden aan boord.

UPDATE 20/10/17 00:02

Rome Kirby aangekondigd door Team AkzoNobel als negende bemanningslid voor de Volvo Ocean Race 2017-18

UPDATE 21/10/17 18:31

Simeon Tienpont in Alicante om plek als schipper terug te eisen bij Team AkzoNobel

UPDATE 22/10/17 10:19

Simeon Tienpont wil Volvo Ocean Race starten met slechts zeven bemanningsleden

UPDATE 22/10/17 11:55

Simeon Tienpont is terug schipper van Team AkzoNobel

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Online strategie, E-commerce en Digitale Marketing. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: