Grote opkomst Solo klasse bij Sluitingswedstrijd WSV Giesbeek

Solo klasse

Afgelopen weekend werd het seizoen afgesloten voor WSV Giesbeek met de traditionele Sluitingswedstrijd. Ook dit jaar gaf een grote vloot van Solo’s acte de présence Er waren maar liefst 41 boten met evenzoveel deelnemers naar het Gelderse plaatsje Giesbeek afgereisd.

Op de zaterdagochtend was het dan ook een drukte van belang met allemaal Solo’s die opgetuigd werden. Deelnemers kwamen uit het Sneek, Drachten, Alkmaar, Loosdrecht en Leiden en natuurlijk was de eigen vloot van Giesbekers ook aanwezig. “Het is een unicum, dat we hier met zoveel boten zijn” memoreerde Marc Dieben (PR-manager van de Soloklasse). “Ons motto is : ‘Een Solo vaar je nooit alleen’en dat laten we hier maar weer eens zien.” Volgens Marc Dieben is het succes van de Soloklasse te danken aan het feit dat het motto ‘Een Solo vaar je nooit alleen’ geen holle frase is. “Ook vandaag was er iemand met schade en dan zie je dat alles en iedereen aan het werk gaat om die boot weer het water op te krijgen. Op de wal is het gewoon een grote vriendenclub maar als we op het water zijn, wordt er wel echt gestreden.”

Op de zaterdag stond er 8-15 knp wind en met een temperatuur van rond de 20 graden kunnen we spreken van ideale weersomstandigheden. Peerke Kortekaas liet op de zaterdag gelijk zien wie op dit moment de beste Solozeiler is. Met drie eerste plaatsen en één derde plek nam hij de leiding stevig in handen. Achter Peerke werd een felle strijd gevoerd tussen Arnd Wolvetang, Roel den Herder, Tjebbe Zwart en Anton Kok. Dit beloofde wat voor de zondag.

Op zondagochtend bleek al snel dat de wind minder zou zijn dan de zaterdag. Het meer dan uitstekende wedstrijdcomité besloot om de start van de eerste race een half uur uit te stellen. Een juiste beslissing bleek, want precies om 11.00 stond er een klein briesje van 3-5 knp en kon er gevaren worden. De Loosdrechtse Saskia Arnold profiteerde hier gelijk van door de tweede en tevens laatste race met overmacht te winnen. Deze oud wereldkampioen wist optimaal gebruik te maken van de sporadische vlaagjes wind en kwam met 3 minuten voorsprong over de finish.

Uiteindelijk ging Peerke Kortekaas met de trofee naar huis, gevolgd door Anton Kok en Tjebbe Zwart. Saskia Arnold wist een mooie 5de plaats te behalen en was daarmee beste dame.

Solo zeilboot

Over de Solo zeilboot

De Solo is een door het Watersportverbond erkende eenheidsklasse, ontworpen in 1956 door Jack Holt. Het is een 1-persoons wedstrijdboot die vooral in Engeland en in Nederland populair is. In Engeland komen er jaarlijks zo’n 100 nieuwe Solo’s bij. Ook in Nederland groeit de klasse met zo’n tien nieuwe boten per jaar en zijn we inmiddels boven nummer 600 uitgekomen. De meeste Solo’s zijn nog van hout. Tegenwoordig worden de nieuwe Solo’s meestal gemaakt van Foam/Epoxy waardoor het onderhoud minimaal is. Karakteristiek voor de Solo zijn, naast het stompe neusje, de naar binnen hellende en enigszins hol gevormde zijdekken. De inrichting van de boten is veelal identiek. Je hebt een ruime keuze in mast/zeilcombinaties zodat zowel lichte als zware zeilers in de solo kunnen zeilen. Er zijn veel trimmogelijkheden om het doorgelatte, gestaagde zeil de optimale vorm te geven.

Voor meer info over de Soloklasse en de Nederlandse Soloklasse Organisatie kijk op www.soloklasse.nl of stuur een e-mail naar secretaris@soloklasse.nl

Tekst: Marc Dieben
Foto's: Oscar Knipmeijer

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: