Zeilers weerbericht weekend 07-08 oktober 2017

Weerkaart vrijdag 6 oktober 2017

We kunnen dit weekend volop spreken van herfst. Op de noordoostelijke flank van het Azorenhoog wordt via een noordwestelijke stroming frisse, onstabiele lucht van polaire oorsprong aangevoerd. Langs de noordoostelijke zijde van het Azorenhoog wordt er gestoorde oceaanlucht naar West-Europa gestuurd.

Vandaag vrijdag 6 oktober 2017 profiteren we van de gunstige invloed van een mobiele wig. Deze wig trekt zich vannacht terug naar het westen en maakt de weg vrij voor een frontale depressie. Morgenvoormiddag zaterdag 7 oktober ’17 verwerken we het warmfront, 's avonds volgt het koufront. Zondag 8 oktober ’17 keert het hoog op zijn stappen terug en stabiliseert de atmosfeer in de loop van de dag.

Zaterdag 07 oktober is het zwaarbewolkt tot betrokken met af en toe regen of motregen. Tegen de avond komen er enkele opklaringen maar dan moeten we ook rekening houden met fikse buien. Matig tot slecht zicht tijdens de neerslag. Maxima rond 15 °C. Minima rond 12-13 °C.

Wind op zee: Krachtige tot harde wind (25-30 kt) uit WZW, tijdelijk toenemend naar hard (28-33 kt) en ruimend naar WNW. Golven rond 1.7 m, tijdelijk toenemend naar 2.2 m.

Wind aan de kust: Vrij krachtige wind (17-21 kt) uit WZW, tijdelijk toenemend naar krachtig (22-27 kt) en ruimend naar WNW. Golven rond 1.5 m, tijdelijk toenemend naar 1.8 m.

Rukwinden: Tot 40 kt.

Opmerkingen: Het blijft onstabiel en vlagerig.

Weerkaart zaterdag 7 oktober 2017

Zondag 08 oktober wisselen zwaarbewolkte perioden met af en toe regen of buien. In de loop van de namiddag wordt het droog en verbreden de opklaringen. Matig zicht tijdens de neerslag. Maxima rond 15 °C. Minima rond 14 °C.

Wind op zee: Matige tot vrij krachtige wind (15-20 kt) uit NNW, krimpend naar NW en afnemend naar matig (7-10 kt). Golven rond 1.5 m, afnemend naar 0.8 m.

Wind aan de kust: Matige wind (8-12 kt) uit NNW, krimpend naar WNW en afnemend naar zwak tot matig (5-8 kt). Golven rond 1.1 m, afnemend naar 0.7 m.

Rukwinden: Tot 27 kt.

Opmerkingen: Het blijft onstabiel en vlagerig, in de loop van de namiddag stabiliserend.

Weerkaart zondag 8 oktober 2017

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Comments

Voor u geselecteerd: