Marit Bouwmeester pakt Europese titel Laser Radial zeilen

Marit Bouwmeester

Marit Bouwmeester heeft tijdens het Europees Kampioenschap Laser Radial zeilen in Barcelona de Europese titel veroverd. Daarmee is de Friezin regerend Olympisch-, Wereld- én Europees kampioene. Een uitzonderlijk knappe prestatie na een jaar vol blessureleed.

Tijdens een zenuwslopende slotdag finishte Bouwmeester haar eerste race van de dag als tiende, terwijl de Deense Rindom als eerste de finishlijn passeerde. Daarmee gingen de twee Laser Radial-zeilsters met slechts twee punten verschil de elfde en tevens laatste race van het EK in. Die elfde race komt Bouwmeester net achter Rindom over de finish. De dames finishen 17e en 18e. De Friezin komt daarmee op een puntentotaal van 54 punten te staan. Precies genoeg voor de Europese titel. De Deense Anne-Marie Rindom pakt het zilver met 55 punten, de Griekse Vasileia Karachaliou het brons met 58 punten.   

Bouwmeester heeft nu al haar gestelde doelen voor 2017 behaald. Na haar gouden medaille op de Olympische Spelen in Rio wilde de Team Delta Lloyd-zeilster veel trainen op het olympische water van Tokio, de Wereldtitel veroveren in eigen land en als afsluiter de Europese titel binnen halen. De Friezin is terecht trots op haar prestaties:
“Ik ben echt super blij! Vandaag was misschien niet de allerbeste dag, maar het eindresultaat telt en dat was genoeg! Onze doelstelling is om de sport te domineren en dat doe je met het neerzetten met consequent goede resultaten en dan is dit een heel mooi begin”.

De week was uitdagend voor de ijzersterke zeilster: “We hadden hier te maken met super moeilijke omstandigheden vanaf dag 1; weinig wind, hoge golven en heel veel variatie in de wind. Dat verklaart ook wel de uitslagen van alle zeilsters, die heel erg uiteen lopen van dag tot dag. Het was echt een evenement van het kunnen incasseren en ook accepteren dat je het niet 100 procent goed kunt doen. Zolang je maar degelijke en goede beslissingen blijft nemen en vertrouwen blijft houden in jezelf, dan kom je er goed uit. En dat is me gelukt!”

Na het EK zal Bouwmeester het een paar weken rustig aan doen, maar daarna ook gauw de boot weer instappen. “De concurrentie zit ook niet stil, dus we hebben geen tijd om achterover te leunen nu. Ons eerstvolgende piekevenement is het WK in Aarhus in de zomer van 2018. We hebben nu dus mooie periode voor de boeg om lekker te trainen en te werken aan de punten waar we nog mee aan de slag moeten.”

Naast Bouwmeester kwamen ook andere Team Delta Lloyd-leden in actie. In de Laser Radial eindigde Maxime Jonker 20e, Daphne van der Vaart 13e en Hannah van Goor 58e. Bij de mannen (Laser Standard) gingen namens Team Delta Lloyd Niels Broekhuizen, Duko Bos, Freddie Verburgt het water op. Zij eindigden respectievelijk 17e, 45e, en 105e.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Comments

Voor u geselecteerd: