Drekan Groupe gekapseisd in de Noord-Atlantische Oceaan: zeilers gered

Drekan Groupe

Woensdagnacht is de Multi 50 trimaran Drekan Groupe met twee Franse zeilers aan boord over kop gegaan in de Noord Atlantische Oceaan. Zij namen deel aan de Transat Jacques Vabre double-handed zeilwedstrijd. Eric Defert en Christopher Pratt werden de volgende ochtend gered door het Nederlandse vrachtschip Beautriton.

Het was een sombere vijfde dag en nacht voor de deelnemers van deze tweejaarlijkse double-handed Route du café, in het kielzog van de handelsroutes voor koffie vanuit Le Havre. De chaotische zee en de vele squalls hebben de boten en zeilers zwaar sinds de start zwaar op de proef gesteld.

Drekan Group was voor de wind aan het zeilen ten Oosten van de Azoren met 25 knopen wind uit het Noordoosten met windvlagen tot 35 knopen in een kruiszee. De trimaran was niet onder automatische piloot. De twee bemanningsleden Defert en Pratt waren net op tijd in de cockpit toen de boot volledig omsloeg. Ze deden hun overlevingspak aan en activeerde hun Cospas sarsat noodbaken.

Drekan Groupe

Het MRCC van Punta Delgade ontving het noodsignaal ’s morgens om 08:58 en waarschuwde de wedstrijdorganisatie. Pratt kon met zijn Iridium telefoon de wedstrijdleider bereiken om te melden dat er nog hij en Defert gewond waren.

De boot lag een 380 zeemijl van de Azoren vandaan. Een helikopter inzetten was dus uitgesloten wegens het beperkte bereik. Het MRCC vorderde het dichtstbijzijnde vrachtschip op die op 30 zeemijl afstand was van de omgeslagen trimaran.

De redding

Eric Defert en Christopher Pratt gered door Nederlands vrachtschip

Het kapseizen en de redding

Eric Defert, de schipper van Dekan Groupe, deze ochtend via de satelliettelefoon aan boord van het Nederlandse vrachtschip Beautriton:

“We waren voor de wind aan het zeilen met één reef in het grootzeilen en de kleine gennaker. We waren net van plan om de kleine gennaker op te rollen. Ik was beneden en Chris was aan dek. Ik was mij aan het klaar maken om naar buiten te komen om een tweede reef te steken. Op dat ogenblik pitchpoled (voorover tuimelen en overkop slaan) onze boot. Het waaide hard op dat ogenblik, we zaten net onder een squall in een pikzwarte nacht maar we waren heel voorzichtig. Chris was net binnen. Ik was beneden, dat was dus een meevaller, want wanneer je een dek bent als zoiets gebeurt kon het erger aflopen. Er ging een mentale schok door ons heen. Je verwijt jezelf alles; er zijn geen woorden voor. Onze redders arriveerde in de buurt net na middernacht. Zij cirkelden heel de nacht om ons heen; zij hebben een fantastische job gedaan. De redding was episch want er was veel wind en een hoge zee. Hun bijboot had enkel een kleine 15ph buitenboord motor. Ze kwamen om ons redden, één van de redders was jarig. Misschien was zijn geschenk was twee levens redden”

Dekan Groupe

Drekan Groupe in betere tijden

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun omnichannel E-commerce strategie en Marketing automatisatie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen, won 2x de Antwerp Race (IRC en Sportboten) en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: