De ¼ ton klasse revival zet door

 ¼ ton klasse zeilen

Vanaf het eind van de jaren ’60 functioneert de ¼ ton klasse als een van de meest succesvolle zeilklassen die er wereldwijd is. Het is later een tijdje stil geweest rondom deze bijzondere klasse, maar vanaf 2013 is jaarlijks de Dutch Quarter Ton Cup (DQTC) georganiseerd. In totaal zeilden vijftig ¼ tonners één of meerdere evenementen van de DQTC!

Bijna alle beroemde ontwerpers van nu zijn ooit gestart met het ontwerpen van ¼ tonners. Vaak werd een prototype door professionele zeilers naar de overwinning gezeild, waarna de productie op gang kwam. Veel mensen kennen ook wel de Spirit 24 (winnaar Quarter Ton Cup 1967), de Ecume de Mer (1970 en 1972), de Eygthene 24 (1973), de Albin Accent (1974), de Manzanita (1977), de Drifter 25, Westerly GK24, Zeeton 24 en natuurlijk het Waarschip ¼ ton. Stuk voor stuk goed ontworpen en goed zeilende bootjes.

In de jaren ’70 zeilden deze bootjes in Nederland regelmatig wedstrijd. Velden van meer dan 20 bootjes waren geen uitzondering. Een hele tijd hebben maar weinig ¼ tonners wedstrijd gezeild, maar daar kwam in 2013 verandering toen de eerste DQTC werd georganiseerd. Vooraf hadden zich meer dan dertig (!) ¼ tonners ingeschreven. Helaas gooiden de weergoden roet in het eten door de zeilers te trakteren op een hele week windkracht 7. Een aantal ¼ tonners heeft Lelystad toen helaas niet kunnen halen, maar toch was het evenement een groot succes en de organisatoren besloten snel hier mee verder te gaan. Dit jaar is de vijfde editie verzeild. Het evenement is inmiddels uitgegroeid naar een kleine competitie, speciaal voor de vele jong bejaarde race orgels die in Nederland liggen. Er is gekozen voor een kleine competitie om meer ¼ ton eigenaren de kans te geven aan één of meerdere evenementen mee te doen.

Deze week kwamen een aantal enthousiaste ¼ ton zeilers in Naarden bij de RZV Naarden - waar veel ¼ tonners liggen - bij elkaar om de plannen voor 2018 te bespreken. Ze hopen volgend jaar weer meer ¼ tonners te mogen begroeten. Er liggen genoeg mooie rappe bootjes voor een prikkie te koop, dat kan wellicht ook een handje helpen. Binnenkort meer informatie op www.kwarttonzeilers.nl

De afgelopen edities van de DQTC werden gewonnen door een Westerly GK24, een Waarschip, een Zeeton 24 en een Robber 3E. Dat levert niet alleen mooie foto's op, maar geeft ook goed aan dat de verschillende bootjes aan elkaar gewaagd zijn. 

Foto: Hans Knapper

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: