Drimmelen: Blue Bird wint derde winterwedstrijd

Zeilen Drimmelen

Zondag 26 november werd alweer de derde winterwedstrijd gezeild in Drimmelen. Winterwedstrijd drie is altijd een belangrijke, feitelijk wordt dan definitief in de serie bepaald wie podiumkandidaat is en wie de subtoppers zijn.

Dit geldt zeker voor de orc klasse waar alleen de Janboel de Csi Rakker nog kan bijbenen. De Janboel verloor op het eerste ruime windse rak belangrijke tijd omdat de code zero met uitrollen haperde. De achtervolgers voeren wel met spi en kwamen iets dichterbij. De Cool N' Fast van dagsponsor Theo van de Lande voer een gedegen wedstrijd en werd netjes derde. Het eerste rak was overigens een kruisrak van 5,5 mijl waar feitelijk de kaarten al werden geschud. De wind was medium in de Orc rating en de zon kwam af en toe door, iedereen beleefde daardoor een goede en mooie zeildag.

In de sportboten klasse werd ook fel gestreden, de overall leidende Cork Friends voer wat minder scherp vandaag en werd verslagen door de Sb20 van Jeroen Kop, die twee keer eerste werd. De top drie Friends, Next Level en de 3J's nemen duidelijk afstand van de subtop en kunnen de volgende wedstrijden voor de sportboottitel gaan strijden.

In SW klassen hadden vooral de iets compactere schepen moeite op de voor de windse rakken. De Pino, een mooie Dufour, sloeg plat met de spinnaker en wist na een hoop gedoe toch te finishen. Ook de Witte Juffer, een Waarschip, had een soortgelijke actie. De meest opvallende boot vandaag was echter de Blue Bird, een Jod 24, van Roel van Rijckevorsel. Deze sportieve zeiler bleef op de twee kruisrakken onverzettelijk snel doorvaren, en hoefde slechts de veel grotere Westenwind van Marcel van den Heuvel en de Fast Two van Kees Horrevoets voor zich te gedogen, zodat hij na tijdcorrectie verdiend eerste werd. De good gezeilde Jod 24 staat nu dan ook eerste in de ranking.

Last but not least: de J22's moesten vandaag echt werken, het hiken werd dan ook intensief beoefend vandaag. De top drie na 6 wedstrijden is de Ranger, de Gap en de sterk debuterende 't Jukt. Het zeilen van vandaag smaakt naar meer. Op naar de vierde winterwedstrijd van 10 december, tegelijkertijd met de start van Leg 3 van de Volvo Ocean Race.

Tekst: Theo Bakker
Foto: Theo Bakker

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Online strategie, E-commerce en Digitale Marketing. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: