Mike de Bruin wint met team Pink Sails de Ibiza Regatta overall prijs en Line Honours trofee

Pink sails

Van 25 tot 28 september werd de 6de Ibiza Regatta georganiseerd. Het weer werkte weer fantastisch mee, zoals alle jaren. Maar nu was het echt geweldig. 30 graden, windkracht 4 naar 3 op dag 1. Dag 2 een heerlijke bries en de boekenraces werden gehouden in licht weer. Mike de Bruin won dit jaar met zijn team Pink Sails de overall prijs en Line Honours trofee.

Het wedstrijdelement werd nog interessanter gemaakt door de track en trace techniek die in een eigen Ibiza Regatta App voor handen was. Honderden mensen keken mee vanuit hun luie stoel maar de live feed werd ook verwoed gebruikt door de teams zelf om tactische beslissingen te nemen. Het leverde de zoveelste extra dimensie aan deze regatta.

Ibiza Regatta

Er worden diverse officiële en onofficiële ranglijsten bestreden. In 2016 won het Belgische team van Peter Huysman (BEL) met hun Grand Solleil 46. Dit team was ook onbetwiste kampioen van de Ibiza vibe. De concurrentie werd 's avonds al verslagen met danscompetities op tafels.

Dit jaar werd het team van Mike de Bruin van team ‘Pink Sails’ de winnaar van de Ibiza Regatta. Ook zij gingen er, net als team Huysman, vandoor met de ‘overall winner’ bokaal met een bijpassende Methusalem AIX Rose en tevens de ‘Line honours’ trofee met een TNG Sailmaster horloge. De prijsuitreiking vond ook dit jaar plaats in Ibiza stad in het chique nightclub restaurant STK. De volgende dag genoten de meeste teams van een relaxed rondje terug en bezoek aan de turquoise wateren en witte stranden van Formentera.

Wat verder enorm opvalt is de aanwezigheid van diverse damesteams. De Ibiza Regatta is dan ook trots op hun eigen Bikini collectie van Boxer in Blue. Het team Gabes’ Babes was kampioen dames.

dames team

De prijsuitreiking vond plaats in Ibiza stad op een uitmuntende nachtclub. Dat is ideaal want de volgende dag zonder wedstrijd is dan te gebruiken om bij te tanken en te genieten van de turquoise stranden van Formentera.

Elk jaar is de groepsdynamiek en gezelligheid weer fantastisch, doordat er niet meer dan 30 jachten worden toegelaten. Een mooie combinatie van nieuwe en oude teams, die als een soort reizend circus langs de mooiste plekjes van de Balearen worden rondgeleid. Elk jaar weer nieuwe verrassende locaties en in 2018 wordt een leuke combinatie gemaakt met een wedstrijd vanaf Mallorca.

Ibiza

Over de de Ibiza Regatta

Deze organisatie van de Ibiza Regatta bestaat uit 5 vrienden die zeilen en Ibiza omarmen. Beide disciplines, en vooral de combinatie van zeilen en Ibiza life kennen zijn als geen ander. De wedstrijden over 3 dagen gaan rond het eiland. Ze zijn zo opgezet dat er maximaal zeilgenot ontstaat in deze over het algemeen rustige wateren. De eerste dag is traditioneel een groot kruisrak zodat er altijd voldoende wind over dek heerst voor een snelle overtocht. De tweede race is bestaat uit een kruisrak met een ruime windse offset van in totaal 12 mijl. Er worden gates ingezet om ten allen tijde resultaat te hebben, iets wat de VOR (Volvo Ocean Race) heeft overgenomen. En de derde dag kan middels 2 korte driehoeksbanen de hele resultatenlijst nog bëinvloed worden. Want hier valt de helft van de punten te verdienen in 1 dag.

Er wordt gezeild in bare boats die de organisatie selecteert en verhuurd worden aan de deelnemers. Eigenarenjachten zijn zeer welkom, krijgen desgewenst een eigen klassement en spinnakers mogen gevoerd. De schepen tussen de 40 en 60 voet worden vooraf gemeten en krijgen allen een Spaans cruising certificaat van de Real Asociacion Nacional de Cruceros.

Alles is tot in de puntjes geregeld; wakker worden in pittoreske baaien, tenders, ontbijtservice aan boord en na een mooie zeildag je heerlijk overgeven aan de gezellige avonden met happy hours, prijsuitreikingen, muziek, cocktails, drie gangen diners en natuurlijke de onovertreffelijke ‘gezelligheid’ van Ibiza.

De Ibiza Regatta onderscheid zich van alle andere wedstrijden door de locatie. De bronnen en kenmerken van het eiland worden perfect benut en in de regatta ingebracht. Het Caribische gevoel wordt gecultiveerd door te ankeren in exotische baaien met zandstranden. Avonds en 's nachts staan er altijd tenders klaar om deelnemers naar de boten te brengen. En o ja, de deelnemers slapen aan boord. Dat is ook echt hippy Ibiza. En uiteraard worden er elke avond heerlijke diners verzorgd die steevast uitmonden in heerlijke strandfeestjes. Niet te lang doorgaan want er moet ook geracet worden. En morgens worden verse ontbijten rondgebracht met de tenders.

Mini-Maxi race

Overigens wordt er jaarlijks in mei een mini-maxi race georganiseerd voor eigenarenjachten vanaf 60 of meer voet. En verder staat de organisatie klaar voor iedere partij die een wedstrijd wil racen met een groep mensen. Door het concept wordt het aantal deelnemers altijd beperkt tot 200 en maximaal 30 jachten.

http://www.ibizaregatta.nl/

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Comments

Voor u geselecteerd: